StoryEditor
radio za MI6

Kina uhitila britanskog špijuna

Piše fena  /  08.01.2024., 15:45h

Kina je saopćila da je uhitila osobu optuženu za prikupljanje državnih tajni u ime britanske vanjske obavještajne agencije MI6.

Ministarstvo državne sigurnosti objavilo je u ponedjeljak na društvenim mrežama da Britanija od 2015. godine surađuje s osobom za koju se navodi da je državljanin treće zemlje i da se preziva Huang.

Ministarstvo je priopćilo da je Huang prošao obuku za prikupljanje obavještajnih podataka, nabavio opremu i prikupio brojne državne tajne tijekom ponovljenih posjeta Kini.

Nisu pružene nikakve dodatne informacije o prikupljenim obavještajnim podacima, niti je ministarstvo priopćilo kada je on ili ona priveden ili gdje je zadržan.

Definicija državne tajne nije jasno definirana u neprozirnom političkom i pravnom sistemu Kine, a brojne konzultantske i savjetodavne firme su istražene u potrazi za podacima koji bi obično bili u javnoj evidenciji, posebno ako bi se dijelile sa stranim subjektima.

Britanska vlada još nije komentirala te optužbe, ali nadzire pogoršanje odnosa među stranama koje je dijelom izazvalo britansko protivljenje kineskim ulaganjima u zemlju, posebno u elektroenergetskoj i komunikacijskoj industriji gdje vladajuća Komunistička partija ima snažan utjecaj.

London je također vrlo kritičan prema kineskom ograničavanju političkih prava u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji u kojoj su nasilni antivladini protesti 2019. naišli na kinesko nametanje sveobuhvatnog zakona o nacionalnoj sigurnosti i izbornih promjena. Oni su u velikoj mjeri eliminirali svako političko protivljenje dekretima Pekinga i ušutkali su slobodu govora u jednom od najdinamičnijih društava u Aziji i velikom financijskom centru, prenosi AP.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:44