StoryEditor
rat balonima

Kina tvrdi da je više od deset američkih balona primijećeno u njenom zračnom prostoru

Piše fena  /  13.02.2023., 16:07h

Kina je u ponedjeljak priopćila da je više od deset američkih balona na velikim visinama letjelo u njenom zračnom prostoru tijekom prošle godine bez njene dozvole, nakon optužbe Washingtona da Peking upravlja flotom balona za nadzor širom svijeta, prenosi AP.

Izjava kineskih vlasti dolazi nakon što su SAD oborile objekt za koje se sumnja da je kineski špijunski balon koji je prešao s Aljaske u Južnu Karolinu, što je izazvalo novu krizu u bilateralnim odnosima koji su pali na najniži nivo u posljednjih nekoliko desetljeća.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin nije iznio detalje o navodnim američkim balonima, kako se s njima postupalo ili da li su imali veze s vladom ili vojnim snagama.

- Također je uobičajeno da američki baloni ilegalno ulaze u zračni prostor drugih zemalja - rekao je Wang na dnevnom brifingu.

-Od prošle godine, američki baloni na velikim visinama ilegalno su letjeli iznad kineskog zračnog prostora više od 10 puta bez odobrenja kineskih vlasti - dodao je.

Vang je rekao da bi SAD trebale "prvo razmisliti o sebi i promijeniti kurs, umjesto da blate druge države i potiču konfrontaciju".

Kina kaže da je balon koji su oborile SAD bila bespilotna letjelica za meteorološka istraživanja koja je odlutala sa svog kursa. Optužuju SAD da su pretjerali tako što su ga oborili i zaprijetila da će poduzeti određene mjere kao odgovor na američke poteze. 

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 05:31