StoryEditor

Kina traži izgovor da okupira Hong Kong: "Prosvjedi prerasli u ekstremno nasilje"

Piše D  /  02.09.2019., 07:09h

Događaji u Hong Kongu "potpuno su premašili opseg slobodnih prosvjeda" i prerasli su u "ekstremno nasilje", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Nedavni prosvjedi ugrozili su vladavinu zakona i reda u Hong Kongu, zaprijetili sigurnosti građana i ozbiljno ugrozili načela "jedne zemlje, dva sustava", rekao je glasnogovornik Geng Shuang.

Dodao je da Peking podržava hongkongšku čelnicu Carrie Lam u vladavini u skladu sa zakonom i podržava gradsku policiju u naporima da održi red.

Tisuće hongkongških srednjoškolaca i studenata u ponedjeljak je bojkotiralo nastavu i mirno se okupilo u prosvjedu za demokraciju, najnoviji čin otpora antiivladinog pokreta zbog kojeg je grad pod kineskom vladavinom potonuo u krizu, prenosi Hina.

Bojkot je slijedio nakon vikenda obilježenog jednim od najgorih nasilja otkad su neredi eskalirali prije više od tri mjeseca, tijekom kojih su prosvjednici palili barikade i bacali molotovljeve koktele, a policija je odgovarala vodenim topovima, suzavcem i palicama.

Tisuće studenata okupilo se na brežuljku u kampusu kineskog sveučilišta pod olovnim nebom, gdje drže govore na pozornici s crnom pozadinom na kojoj piše "Studenti u zajedničkom bojkotu za naš grad".

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 12:46