StoryEditor
vojne vježbe

Kina simulira napad na Tajvan

Piše hina  /  09.04.2023., 12:09h

Kineski borbeni zrakoplovi i ratni brodovi simulirali su napade na Tajvan u nedjelju dok su okruživali otok tijekom drugog dana vojnih vježbi koje su pokrenute kao odgovor na sastanak tajvanske predsjednice s predsjednikom američkog Zastupničkog doma.

Vježbe su izazvale osudu iz Taipeija i pozive na suzdržanost iz Washingtona, koji je rekao da “pozorno prati akcije Pekinga”.

Nazvana “Zajednički mač”, trodnevna operacija koja uključuje uvježbavanje opkoljavanja Tajvana trajat će do ponedjeljka, priopćilo je zapovjedništvo istočnog ratišta kineske Narodne oslobodilačke vojske.

“Malo sam zabrinut; lagao bih vam ako kažem da nisam”, rekao je 73-godišnji Donald Ho, koji je u nedjelju ujutro vježbao u parku u Taipeiju, na krajnjem sjeveru zemlje.

“Još uvijek sam zabrinut jer ako izbije rat, obje strane će dosta patiti”, rekao je za AFP.

Tijekom kineskih ratnih igara zrakoplovi, brodovi i vojnici poslani su u “pomorska područja i zračni prostor Tajvanskog tjesnaca, uz sjevernu i južnu obalu otoka i uz istok otoka”, objavila je vojska kad je pokrenula vježbe.

Izvješće državne televizije u nedjelju navodi da su vježbe “simulirale zajedničke precizne napade na ključne ciljeve na otoku Tajvanu i okolnim vodama”, dodajući da su snage “održavale situaciju bliskog okruženja otoka”.

U izvješću se dalje navodi da su zračne snage rasporedile desetke zrakoplova da “lete u ciljani zračni prostor”, a kopnene snage su izvele vježbe za “precizne napade na više ciljeva”.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen odmah je osudila vježbe koje su uslijedile nakon što se u Kaliforniji sastala s predsjednikom Zastupničkog doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyjem.

Obećala je surađivati sa “SAD-om i drugim zemljama istomišljenicama” suočena s “kontinuiranim autoritarnim ekspanzionizmom”.

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta rekao da Sjedinjene Države “konzistentno pozivaju na suzdržanost i zadržavanje statusa quo”, ali je istaknuo da SAD ima dovoljno resursa za ispunjavanje svojih sigurnosnih obveza u Aziji.

Sjedinjene Države su namjerno dvosmislene u pogledu toga hoće li vojno braniti Tajvan, a desetljećima prodaju oružje Taipeiju kako bi osigurale njegovu samoobranu.

Vježbe bojnim streljivom

Vježbe u ponedjeljak uključivat će gađanje bojnim strelijvom uz stjenovitu obalu kineske pokrajine Fujian, oko 80 kilometara južno od tajvanskih otoka Matsu i 186 kilometara od Taipeija.

“Te operacije služe kao oštro upozorenje protiv dosluha separatističkih snaga koje traže ‘neovisnost Tajvana’ i vanjskih sila te protiv njihovih provokativnih aktivnosti”, rekao je Shi Yin, glasnogovornik kineske vojske.

“Operacije su neophodne za očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.”

Kina smatra Tajvan, koji ima samoupravu, svojim teritorijem i obećala je da će ga jednog dana vratiti, ako bude potrebno i silom.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je evidentiralo devet kineskih ratnih brodova i 58 zrakoplova oko otoka.

U subotu je uočen isti broj brodova i više od 70 zrakoplova.

Ministarstvo je priopćilo da prati “kretanje kineske vojske kroz zajednički obavještajni sustav nadzora i izviđanja”, dodajući da su ratni zrakoplovi otkriveni do 12 sati po lokalnom vremenu uključivali kombinaciju borbenih zrakoplova i bombardera.

Broj ulazaka zrakoplova u tajvansku jugozapadnu identifikacijsku zonu protuzračne obrane u subotu bio je najveći zabilježen u jednom danu u ovoj godini, prema podacima koje je prikupio AFP.

“Kineska komunistička partija nastavila je provoditi vojne vježbe oko Tajvanskog tjesnaca i od jutros je uzastopno poslala više skupina zrakoplova… kao i niz brodova u to područje”, priopćilo je ministarstvo obrane u nedjelju.

“Vojska pomno prati situaciju radi otkrivanja relevantnih događaja i zadužila je zrakoplove, brodove i kopnene raketne sustave da u skladu s tim odgovore”, dodaje se.

Vježbe su uslijedile nekoliko sati nakon odlaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iz Pekinga, koji je bio u Kini kako bi pozvao svog kolegu Xi Jinpinga da pomogne u okončanju rata u Ukrajini.

U kolovozu prošle godine Kina je rasporedila ratne brodove, projektile i borbene zrakoplove oko Tajvana u najvećem demonstriranju sile u nizu godina. To se dogodilo nakon posjeta otoku McCarthyjeve prethodnice Nancy Pelosi.

Tsai se u petak vratila na Tajvan nakon što je posjetila sve manji broj službenih diplomatskih saveznika u Latinskoj Americi, uz dva zaustavljanja u SAD-u koja su uključivala sastanke s McCarthyjem i drugim zastupnicima.

Dnevnik.ba

11. srpanj 2024 03:20