StoryEditor

Kina: Prošli su dani kada su male skupine odlučivale o sudbini svijeta

Piše D  /  13.06.2021., 09:06h

“Odavno su prošli dani kada je globalne odluke diktirala mala skupina zemalja”,rekao je glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Londonu i dodao da je stav Kine da su države, velike ili male, jake ili slabe, siromašne ili bogate, jednake i da se svjetska pitanja trebaju rješavati uz konzultacije svih zemalja.

Ponovno izbijanje Kine kao vodeće globalne sile smatra se jednim od najznačajnijih geopolitičkih događaja novijeg doba, paralelno s padom Sovjetskog Saveza 1991. godine koji, je okončan hladni rat.

G7, čiji se lideri sastaju u jugozapadnoj Engleskoj, tražio je koherentan odgovor na sve veći značaj kineskog predsjednika Xi Jinpinga poslije spektakularnog ekonomskog i vojnog uspona Kine u posljednjih 40 godina.

Lideri skupine - SAD, Kanada, Britanija, Njemačka, Italija, Francuska i Јapan - žele iskoristiti svoje okupljanje u engleskom primorskom ljetovalištu Carbis Bay da bi svijetu pokazali da najbogatije demokracije mogu ponuditi alternativu rastućem utjecaju Kine.

Kanadski premijer Justin Trudeau vodio je jučer raspravu o Kini i pozvao lidere da donesu jedinstveni pristup izazovima koje postavlja Peking.

G7 planira ponuditi zemljama u razvoju infrastrukturnu shemu koja bi mogla parirati Xijevoj inicijativi "Pojas i put".

Peking je u više navrata uzvratio na ono što doživljava kao pokušaje zapadnih sila da obuzdaju Kinu, uz ocjenu da su mnoge velike sile i dalje zahvaćene zastarjelim imperijalnim načinom razmišljanja nakon godina ponižavanja Kine.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:09