StoryEditor
Pojačana napetost sa sad-om

Kina: "Produbljujemo uzajamno povjerenje s Rusijom"

Piše desk  /  04.02.2023., 09:36h

Kina je danas priopćila da se uzajamno političko povjerenje s Rusijom nastavlja produbljivati nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu posjetio zemlju ovaj tjedan i sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Kina je voljna surađivati s Rusijom u provedbi njihova strateškog partnerstva i promicanju napretka u njihovim odnosima, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju. Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin najavili su prije godinu dana u Moskvi strateško partnerstvo u svrhu suprotstavljanja utjecaju Sjedinjenih Država koje, kako su rekli, neće imati "zabranjenih" područja suradnje.

Pojačana napetost između Kine i Sjedinjenih zbog leta balona

Ma se također sastao sa zamjenicima ruskog ministra vanjskih poslova Andrejem Rudenkom i Sergejem Veršinjinom tijekom svog posjeta od 2. do 3. veljače, navodi se u priopćenju. Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj i multilateralnoj suradnji te međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, dodaje se.

Izjava dolazi neposredno nakon pojačane napetosti između Kine i Sjedinjenih Država zbog leta kineskog balona iznad američkog zračnog prostora. Washington ga je opisao kao špijunski balon, a Kina kaže da je to civilni zračni brod koji se koristi u meteorološke i druge znanstvene svrhe. Zbog toga je odgođen posjet državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini.

U priopćenju ministarstva vanjskih poslova o Maovu posjetu ne spominje se Ukrajina, gdje Rusija vodi vojnu operaciju gotovo godinu dana. Kina ju nije osudila niti upotrebljava riječ "invazija". Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov rekao je u četvrtak da odnosi Moskve s Kinom nemaju granica i da je njihova priroda, unatoč tome što nisu formalni vojni savez, mnogo dublja i šira.

Dnevnik.ba

20. ožujak 2023 04:29