StoryEditor

Kina prijeti: Vi koji ste proizveli i proširili koronavirus od nas nećete dobiti lijekove

Piše D  /  15.03.2020., 08:03h

Kineska državna novinska agencija Xinhua prošlog tjedna je prenijela vijest da će Kina uvesti ograničenja na izvoz lijekova, tako da bi Sjedinjene Države i Europa mogle doživjeti pravu noćnu moru kada je u pitanju pandemija koronavirusa.

U članku kineske agencije stoji da će se to učiniti ako Amerikanci i Europljani nastave kritizirati kineski odgovor na koronavirus ili budu djelovali previše sporo u ukidanju zabrane putovanja i drugih ograničenja koja kineska vlada ne podržava, ali su zatim ublažili prijetnju izjavom da je Kina ispunjena tolikom ljubavlju prema svijetu da nikada ne bi naštetila ljudima drugih zemalja ili ih čak „vrijeđala“ na način na koji je Kina „vrijeđana“ tijekom epidemije koronavirusa.

Važno je napomenuti da oko 80 posto aktivnih sastojaka nekih vitalnih lijekova dolazi iz inozemstva, a velika većina od tih 80 posto se proizvodi u Kini.

Usred već zategnutog strateškog rivalstva između velikih sila, Peking i kineski mediji, podržani od strane države, dodatno su ohrabreni u kritikama SAD-a, isprva što nisu dovoljno podržali kineske napore u borbi protiv virusa, a zatim za "stigmatizaciju“ da je virus porijeklom iz Kine. 

Visoki američki dužnosnici, uključujući predsjednika Donalda Trumpa, opisuju ga kao “strani virus”, pri čemu su američki državni tajnik Mike Pompeo i republikanski lideri otišli korak dalje i nazvali ga “Wuhan virus” ili “kineski koronavirus”.

Peking, međutim, posljednjih dana sve više dovodi u sumnju ideju da koronavirus, koji izaziva bolest poznatu kao Covid-19, potječe iz Kine, iako su tamo prvi slučajevi prijavljeni još u prosincu. 

Na to je ukazao i glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lian, koji je u petak na svom Twitter profilu pozvao svojih više od 287.000 pratitelja da podijele tvrdnju da koronavirus – koji je postao globalna pandemija – potječe iz SAD-a, a ne s tržnice morskih plodova u Wuhanu. 

Virus je donijela američka vojska koja je sudjelovala na međunarodnim vojnim igrama u Wuhanu, u prosincu, koje su privukle natjecatelje iz više od 100 zemalja.

 „Kada se u SAD-u pojavio nulti pacijent? Koliko je ljudi zaraženo? Gdje su smješteni? Možda je američka vojska donijela epidemiju u Wuhan “, napisao je Zhao na platformi koja je za većinu Kineza nepristupačna. „Budite transparentni! Objavite svoje podatke! SAD nam duguju objašnjenje! “

Glasnogovornik američkog veleposlanstva u Pekingu odbio je komentirati ovaj tweet. 

Glasine o tome da je koronavirus možda bio proizveden u laboratoriju kao biološko oružje znanstvenici su već široko odbacili, napominjući da njegov genetski sastav ne podržava takvu tvrdnju. 

Od prvog pojavljivanja u Wuhanu, virus se proširio u više od 100 zemalja, a broj smrtnih slučajeva premašio je 5.000.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 16:22