StoryEditor
istočna azija

Kina poslala oštru poruku SAD-u: “Nastavljate s opasnim provokacijama”

Piše desk  /  26.01.2024., 10:49h

Kina je optužila vojsku SAD-a za "zlouporabu međunarodnog prava" te ju je upozorila da nastavlja s "opasnim provokacijama" u istočnoj Aziji, nakon što je razarač američke mornarice izvršio prvi prolazak kroz Tajvanski tjesnac 2024.

Kineska vladajuća Komunistička partija smatra Tajvan dijelom svog teritorija, unatoč tome što ga nikada nije kontrolirala, a čelnik Xi Jinping nije isključio upotrebu vojne sile za “ponovno ujedinjenje” otoka s kopnom.

Istovremeno, SAD je prema Zakonu o odnosima s Tajvanom dužan Tajvanu osigurati vojna sredstva za samoobranu, što Peking smatra miješanjem u njegove unutarnje poslove, piše CNN.

“Brod je prošao kroz koridor u tjesnacu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalne države”, priopćila je glasnogovornica 7. flote američke mornarice Meagan Greene, navodeći da je ovaj potez u skladu s međunarodnim pravom.

Kinesko Ministarstvo obrane poručilo je da se SAD ovakvim aktivnostima “udvara opasnostima” i da je potrebna promjena kako bi se izbjegle pomorske i zračne nesreće.

“Osnovni uzrok kinesko-američkog pitanja pomorske i zračne sigurnosti leži u provokacijama američke vojske na kućnom pragu Kine”, navela je kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na glasnogovornika Ministarstva obrane Wu Qiana.

Prema kineskoj novini, glasnogovornik je pozvao američku stranu da prestane zlorabiti međunarodno pravo te da prestane sa svim opasnim provokacijama.

Odnosi između dvije zemlje su odavno napeti, a ranije ovog mjeseca, zapovjednik američkog Indo-pacifičkog zapovjedništva, admiral John Aquilino, optužio je Peking za pojačavanje napetosti. Kazao je i da očekuje demonstraciju sile Kine protiv Tajvana nakon izbornog rezultata.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 10:37