StoryEditor

Kina optužuje Ameriku da iznosi laži o njezinim postupcima u pandemiji

Piše D  /  07.05.2020., 01:05h

Te je komentare iznijela glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, koja je ponovila da je Peking bio transparentan u pogledu izbijanja epidemije Covida-19 u Kini potkraj prošle godine te da američki političari Kinu neutemeljeno optužuju.

SAD je optužio Kinu za pogrešno postupanje od početka epidemije.

Hua je također rekla da se Peking protivi američkom uplitanju u kineske unutarnje poslove, u odgovoru na pitanje o odluci State Departmenta  da odgodi izvješće Kongresu u kojemu se ocjenjuje ima li Hong Kong dostatnu autonomiju od Kine kako bi i dalje imao posebni tretman SAD-a.

Pompeo je na novinskoj konferenciji u srijedu rekao da će izvješće biti odgođeno "kako bi se uzeli u obzir svi dodatni potezi" do godišnje skupštine kineskoga parlamenta potkraj svibnja.

Kina je također u četvrtak rekla da podupire napore Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u istraživanju podrijetla pandemije Covida-19 te naglasila da se protivi pokušajima SAD-a i nekih drugih zemalja da se pandemija politizira  i da se napada Peking.

Na pitanje  o komentarima američkog predsjednika Donalda Trumpa u kojima uspoređuje pandemiju s napadom na Pearl Harbor i napadima 11. rujna, glasnogovornica kineskoga ministarstva vanjskih poslova je odgovorila da je neprijatelj s kojim se SAD suočio korona virus, a ne Kina, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 22:12