StoryEditor
demografska kriza

Kina očekuje pad stanovništva do 2025.

Piše hina  /  02.08.2022., 13:09h

Broj stanovnika u Kini počet će padati do 2025., unatoč prekidu s dugogodišnjom politikom jednog djeteta, koji je trebao potaknuti rađanje u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva.

Ta azijska država suočava se s demografskom krizom i s radnom snagom koja brzo stari, gospodarskim usporavanjem i najnižim rastom stanovništva u zemlji tijekom desetljeća.

Prošle je godine stopa nataliteta pala na najnižu razinu u povijesti i taj će se trend nastaviti.

"Stopa rasta stanovništva znatno se usporila. Ući će u fazu negativnog rasta tijekom 14. petogodišnjeg plana" (2021.-2025.), upozorilo je ministarstvo zdravstva u najnovijem izvješću, prenosi agencija France Presse.

Kina je posljednjih godina ublažila svoju dugogodišnju strogu politiku kontrole rađanja. Godine 2016. dopustila je parovima da imaju dvoje djece, a od prošle godine i troje.

No te odluke nisu dovele do baby buma i većeg rađanja. Parove u tome obeshrabruju rastući troškovi života, stanovanja i posebno obrazovanja djece.

“Naša politika pomoći pri porodu nije savršena, postoji veliki raskorak u odnosu na stanje demografskog razvoja i očekivanja stanovništva”, istaknuli su u Ministarstvu zdravlja.

Kako bi se potaknulo rađanje, ministarstvo se zalaže za smanjenje financijskog pritiska na parove kroz stambenu, obrazovnu i poreznu politiku.

Tako veliki grad Hangzhou, na istoku zemlje, od ponedjeljka nudi obiteljima s troje djece kredite s većim iznosima za kupnju prve kuće.

I u drugim područjima pokrenuta je politika podrške posljednjih mjeseci, navode državni mediji.

U 2021. Kina je zabilježila 10,62 milijuna rođenih, što je najniža razina od 1978., pokazuju službeni podaci.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 04:56