Article_Top_970x250

Kina obustavila kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda

odgovor trumpu

Kina obustavila kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda

kol 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: AA

Kinesko ministarstvo trgovine priopćilo je u ponedjeljak da su kompanije u toj zemlji obustavile kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Odluka kineskih vlasti odgovor je na najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će od 1. rujna uvesti nove carine na kinesku robu.

Trump je najavio uvođenje novih carina od deset posto na oko 300 milijardi dolara vrijedne kineske robe, okončavši tako primirje u kinesko-američkom trgovinskom ratu.

Američki predsjednik je na Twitteru pojasnio da ta odluka ne uključuje 250 milijardi dolara vrijedne robe koja se već carini s 25 posto.

"Ovo je naglo kršenje dogovora sa sastanaka između predsjednika Kine i Sjedinjenih Država", navodi se u priopćenju kineskog ministarstva. 

Dodaje se da Kina neće isključiti uvođenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda u SAD-u koji su kupljeni nakon 3. kolovoza.

SAD i Kina vode trgovinski rat od prošle godine. Napetosti su se odrazile na globalne opskrbne lance i potresle financijska tržišta.

Dnevnik.ba