StoryEditor

Kina nastavlja represiju nakon novog zakona u Hong Kongu

Piše D  /  05.07.2020., 04:07h

Zakon, koji je stupio na snagu u utorak navečer a istodobno je objavljen njegov sadržaj, kažnjava kaznena djela povezana s odcjepljenjem, subverzijom, terorizmom i dosluhom sa stranim silama. Predviđene su kazne do doživotnog zatvora.

Pretraga knjiga na internet tražilici javnih knjižnica, u koju su se upustili mladi aktivist Joshua Wong ili prodemokratska političarka Tanya Chan, pokazala je da knjige, uključujući “Unfree Speech” čiji je koautor Wong, ili nisu distupne ili su u razmatranju.

“Zakon o nacionalnoj sigurnosti… nameće cenzuru u stilu kontinentalne Kine ovom međunarodnom financijskom gradu”, tvitao je u subotu Wong dodavši da njegovi naslovi “sada podliježu cenzuri”, prenosi Hina.

Zakon su kritizirali prodemokratski aktivisti, odvjetnici i strane vlade koji strahuju da će biti iskorišten za suzbijanje neslaganja i potkopavanje sloboda koje su obećane toj bivšoj britanskoj koloniji kada je vraćena Kini 1997.

Dan nakon stupanja zakona na snagu uhićen je muškarac zbog nošenja zastave hongkonške neovisnosti.

U petak je lokalna vlada proglasila ilegalnim slogan “Oslobodite Hong Kong, revolucija našeg vremena”.

Gradske vlasti zadužene za knjižnice rekle su da su knjige uklonjene dok se utvrđuje krše li zakon, prenijeli su lokalni mediji.

Lokalni i dužnosnici u Pekingu izjavljivali su da zakon neće ograničiti slobodu govora ili medija niti bilo koje drugo pravo u gradu. Kazali su da je njegova meta samo nekolicina “problematičnih”.

Nije poznato koliko se knjiga preispituje. Dva naslova kineskog laureata Nobelove nagrade za mir, političkog disidenta Liua Xiaoboa i dalje su dostupna, pokazuje online pretraga.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:28