StoryEditor
Obvezali se

Kina najavila: Industrija bi mogla trošiti manje ugljena nakon 2024.

Piše Hina  /  17.11.2021., 16:53h
Uvoz željezne rudače već je pao za četiri posto u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci jer je Peking ograničio proizvodnju čelika zbog pritiska da smanji emisije.

Veliki potrošači ugljena u kineskoj industriji, uključujući proizvođače električne energije, čelika, cementa i kemikalija, mogli bi dostići vrhunac potrošnje tog fosilnog goriva oko 2024. godine, rekao je u srijedu vladin stručnjak.

Peking se obvezao da će od 2030. smanjiti emisije ugljika i početi postupno ukidati korištenje ugljena od 2026. godine, podsjeća Reuters.

Četiri industrijska sektora sudjeluju s više od 86 posto u ukupnoj potrošnji ugljena i zaslužna su za više od 70 posto ukupnih emisija ugljika u Kini, koja je u samom svjetskom vrhu po korištenju ugljena i emisijama stakleničkih plinova.

Ti bi sektori u najintenzivnijoj fazi trebali trošiti 2,48 milijardi tona standardnog ekvivalenta ugljena, rekao je na seminaru Cao Dong, glavni stručnjak Kineske akademije za planiranje okoliša, istraživačkog instituta povezanog s ministarstvom okoliša.

"Upotreba ugljena u sektorima čelika i cementa trebala je dosegnuti vrhunac (2020. i 2021.), a sljedeća je na redu kemijska industrija koja ugljen koristi kao sirovinu, a vrhunac potrošnje trebala bi zabilježiti oko 2024. godine", rekao je Cao.

Sektor proizvodnje električne energije vrhunac potrošnje ugljena trebao bi dosegnuti tek oko 2028. godine u uvjetima sve veće potražnje za strujom i pojačane zabrinutosti za energetsku sigurnost, rekao je Cao.

Emisije ugljika bit će pak na najvišoj razini godinu dana nakon razdoblja najintenzivnije potrošnje, dodao je kineski dužnosnik.

Više od 60 posto ukupne električne energije Kina dobiva iz elektrana na ugljen, a nestašica tog energenta u ovoj godini bila je razlog čestih prekida u opskrbi strujom, podsjeća Reuters.

Cao je također procijenio da će za zauzdavanje potrošnje ugljena u ta četiri sektora do 2035. godine biti potrebne investicije u iznosu ukupno 24.100 milijardi juana (3.770 milijardi dolara).

Tranzicija bi istodobno mogla generirati godišnji bruto domaći proizvod od 159,5 milijardi juana u sektorima kao što su obnovljivi izvori energije i proizvodnja opreme.

Procjenjuje se da će smanjenje uporabe ugljena u ključnim granama industrije smanjiti izvoz u prosjeku za oko 1.030 milijardi juana godišnje do 2035.godine i dodatno ograničiti potražnju za sirovinama kao što su željezna rudača i vapnenac.

Dnevnik.ba

24. studeni 2022 18:32