StoryEditor

Kina i SAD padaju u drugi plan, ovo je nova ´obećana zemlja´ za biznis

Piše D  /  23.01.2019., 09:01h

Istraživanje, 22. do sada, pokazalo je da su SAD i Kina i dalje vodeća tržišta za direktore svjetskih kompanija. No, popularnost i jedne i druge zemlje znatno je pala u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. Dok je lani SAD bio "tržište broj jedan" za daljnje širenje poslovanja, u ovogodišnjem je istraživanju najmoćnija zemlja svijeta dobila zeleno svjetlo samo 27 posto direktora. Slično je i s Kinom: najmnogoljudnija zemlja svijeta lani je bila najprivlačnije tržište za 33 posto ispitanika, a ove godine samo za njih 24 posto, pokazuje istraživanje. Glavni razlog pada privlačnosti američkog i kineskog tržišta u očima direktora očito leži u trgovinskim ratovima.

S druge strane, Indija je ove godine, ističe se u istraživanju, zvijezda u usponu. Južnoazijski div već je, ističu u PwC-u, pretekao Kinu kao najbrže rastuće gospodarstvo na svijetu, prenosi Jutarnji list.

Za razliku od prijašnjih godina, ovogodišnje istraživanje odiše pesimizmom. Trgovinski ratovi, politička nestabilnost i geopolitičke napetosti dominiraju ovogodišnjim razmišljanjima direktora. Otprilike 30 posto lidera iz poslovnog svijeta smatra da će se globalni rast usporiti u sljedećih 12 mjeseci, što je čak šest puta više nego lani, kada je usporavanje svjetskoga gospodarstva očekivalo samo pet posto direktora.

Radi se, upozoravaju u PwC-u, o rekordnom povećanju pesimizma. Zanimljivo je da se u fokusu problema direktora u ovogodišnjem istraživanju PwC-a našao i - nedostatak informacija! Naime, unatoč milijardama dolara uloženih u IT infrastrukturu, direktori tvrde da još uvijek ne dobivaju sveobuhvatne podatke koji su im potrebni za donošenje ključnih poslovnih odluka. Glavni razlog za to je, pokazuje istraživanje, nedostatak ljudi s analitičkim vještinama, na što se žali 54 posto direktora, ali i problemi u prikupljanju i obradi podataka, na koje upozorava 51 posto direktora. Posebno zabrinjava velik udio, čak 50 posto direktora, koji se žale na fake news, odnosno na "lošu pouzdanost podataka", pokazuje istraživanje PwC-a.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 18:18