StoryEditor
jačanje suradnje

Kina i Rusija odradit će vojnu vježbu u vodama u blizini Japana

Piše desk  /  20.12.2022., 10:21h

Kina i Rusija započet će u srijedu zajedničku pomorsku vježbu bojevim gađanjem u Istočnom kineskom moru, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva obrane, dok dva partnera pojačavaju suradnju u sve napetijem zapadnom Pacifiku.

"Aktivni dio vježbe uključivaće zajedničko raketno i artiljerijsko gađanje vazdušnih ciljeva, artiljerijsko gađanje morskih ciljeva i uvježbavanje zajedničkih protupodmorničkih dejstava uz praktičnu upotrebu oružja", navodi se u ruskom priopćenju.

Vježbe, nazvane Pomorska saradnja 2022., uključiće vodeći brod ruske Pacifičke flote – raketnu krstaricu Varjag – fregatu i dvije korvete, navodi se u saopštenju i dodaje da će kineska Narodnooslobodilačka mornarica poslati dva razarača, dva patrolna broda, višenamjenski brod za snabdijevanje i dizel podmornicu.

Kineski avioni će takođe sudjelovati, navodi se.

"Glavna svrha vježbe je jačanje pomorske suradnje između Ruske Federacije i Narodne Republike Kine i održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji", navodi se u priopćenju.

Kineska vojska još nije komentirala izjavu iz Moskve.

Kina je do sada odbijala da direktno osudi napad Rusije na Ukrajinu, istovremeno pojačavajući ekonomsku pomoć svom susjedu, podstičući bilateralnu trgovinu na rekordne nivoe što je blagodat ruskom poslovanju usred zapadnih sankcija.

Rusko priopćenje dolazi manje od nedelju dana nakon što je Japan najavio da povećava svoj budžet za obranu i da će nabaviti oružje dugog dometa, navodeći sve veće pretnje po sigurnosno okruženje Japana.

Kina i Rusija su među tim prijetnjama, a nadolazeće vježbe su najnoviji znak povećanja kinesko-ruske suradnje oko Japana, što uključuje zajedničke zračne vježbe u blizini japanskog vazdušnog prostora, pa čak i obilazak glavnih japanskih ostrva od strane zajedničke kinesko-ruske flote u 2021.

U lipnju je Tokio priopćio da je pratio osam ruskih i kineskih ratnih brodova u blizini svojih voda u roku od tjedan dana.

Analitičari su tada istakli da kineska i ruska vojna aktivnost zabrinjava Japan.

"Praćenje kretanja ruskih i kineskih vojnih snaga opterećuje resurse Japanskih snaga za samoobranu", rekao je za CNN u lipnju James Brown, izvanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu Temple u Tokiju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:49