StoryEditor

Kina i Rusija izabrane u UN-ovo Vijeće za ljudska prava

Piše D  /  14.10.2020., 07:10h

Saudijska Arabija, još jedan kandidat čijem su se izbori aktivisti protivili, nije uspjela osvojiti jedno od 15 upražnjenih mjesta u tijelu od 47 članica na izborima održanima u sjedištu Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Većina zemalja kandidatkinja nije imala protukandidata, a Rusija je jedna od njih. Kina i Saudijska Arabija natjecale su za mjesta u skupini Azije i Pacifika u kojoj se pet država kandidiralo za četiri upražnjena mjesta.

- Neuspjeh Saudijske Arabije da osvoji mjesto u Vijeću za ljudska prava dobar je podsjetnik da je potrebno više kandidata. Da je bilo još kandidata, Kina, Kuba i Rusija možda bi također izgubile, rekao je Louis Charbonneau, direktor organizacije Human Rights Watch (HRW).

- Nekonkurentno natjecanje poput ovog pretvaraju ovaj svjetski izbor u lakrdiju, dodao je Charbonneau i naglasio "serijski kršitelji ljudskih prava ne bi trebali biti nagrađeni mjestom" u Vijeću.

- Izbor ovih diktatura za UN-ove suce za ljudska prava je kao da skupinu piromana zaposlite u vatrogasnoj brigadi, upozorio smatra Hillel Neuer, izvršni direktor iz UN Watch, skupine za ljudska prava iz Ženeve.

Prošli tjedan, 40 država izrazilo je "ozbiljnu zabrinutost" u UN-u zbog masovnog zatvaranja ujgurskih muslimana u logore u zapadnokineskoj pokrajini Xinjiang. Saudijska Arabija i Rusija optužene su za gušenje oporbe u vlastitim domovinama i za upletanje u ratove u Jemenu i Siriji.

- Saudijska Arabija pogubila je 184 ljudi u 2019. godini. Rusija ubija novinare i truje disidente. Kuba je policijska država, kaže Neuer.

Kuba, Bolivija i Meksiko preuzele su tri raspoloživa mjesta u Vijeću za ljudska prava koja pripadaju skupini Latinske Amerike i Kariba. Kina, Nepal, Pakistan i Uzbekistan dobili su mjesta u regiji Azije i Pacifika. Obala Bjelokosti, Gabon, Malavi i Senegal izabrani su skupini afričkih država. Velika Britanija i Francuska također su izabrane, a Rusija i Ukrajina osvojile su upražnjena mjesta u skupini istočne Europe.

Novim člancima mandat počinje u siječnju i traje tri godine. Članice Vijeća trebale bi poštivati najviše standarde ljudskih prava. Sjedinjene Države napustile su to UN-ovo tijelo 2018. nazivajući ga bijednim braniteljem ljudskih prava.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:47