StoryEditor

Kimu ‘oprosti‘ nije najteža riječ

Piše D  /  13.10.2020., 02:10h

Kimu je na vojnoj paradi, na kojoj su pokazane nove i dosad najveće interkontinentalne balističke rakete Sjeverne Koreje, drhtao glas dok je govorio o „suzama zahvalnosti” za trud njegova naroda.

Više je puta zahvalio vojsci i građanima na odanosti i na tome što su ostali zdravi u doba pandemije koronavirusa za koju tvrdi da nije odnijela nijedan život u njegovoj izoliranoj zemlji, u što mnogi sumnjaju. 

To je imalo svoju cijenu - kako bi zaustavio virus, Kim je u siječnju dodatno zatvorio granice svoje siromašne države, a analitičari smatraju da je to pojačalo učinak međunarodnih sankcija, uvedenih zbog programa naoružanja, na gospodarstvo komunističke države. 

Žrtva za narod

Kim je na televiziji nekoliko puta prikazan s gestama koje izgledaju kao da je brisao suze.

"Naši ljudi ukazali su mi povjerenje, visoko poput neba i duboko poput mora, ali nisam to uvijek uspijevao opravdati na primjeren način", rekao je sjevernokorejski vođa.

"Jako mi je žao zbog toga", dodao je i za gospodarsko stanje u državi okrivio međunarodne sankcije, koronavirus i niz razornih tajfuna i poplava.

Bila je to njegova druga isprika u nekoliko tjedana. Prema tvrdnjama Seula, Kim je u rujnu rekao da mu je „veoma žao” zbog ubojstva JJužnokorejaca u teritorijalnim vodama Sjeverne Koreje.

Kim je na paradi u subotu obećao da će biti bolje.

„Još jednom na ovom mjestu svečano obećavam da ću ispuniti vaše povjerenje čak i ako mi tijelo rastrgaju na komadiće”.

Kim time nastavlja predstavljati vladajuću obitelj, koja komunističku državu vodi duže od 70 godina, kao junake koji se žrtvuju za svoj narod.

No priznanje da je radio pogreške u velikoj je suprotnosti s propagandom kakvom se služio njegov djed Kim Il Sung, ‘nepogrešivi‘ utemeljitelj Sjeverne Koreje.

Kim Jong Un vlast je preuzeo nakon smrti oca Kim Jong Ila 2011., a promatrači smatraju kako je Sjeverna Koreja od tada učinila malene korake prema ublažavanju kulta ličnosti. 

Krokodilske suze

Bivša analitičarka Sjeverne Koreje za američku vladu Rachel Lee paradu je opisala kao odmak od uobičajenog.

Njegov govor bio je o narodu i „pažljivo smišljen da se čini iskrenim i da se s njim može poistovjetiti”.

„To je posljednji primjer izmijenjene propagandne strategije Sjeverne Koreje, kojoj je cilj slanje poruka način s kojim se više može povezati”, rekla je.

"Kimova skromnost i iskrenost, njegove suze i jecaji, bili su vrlo neobični", dodala je. 

Analitičari podsjećaju da je Kimov režim optužen za brojna kršenja ljudska prava i progone, ponekad i članova obitelji.

„Prvo, on je političar. To znači da je dobar glumac”, naglašava Andrej Lankov iz tvrtke Korea Risk Group koja se bavi istraživanjem izolirane države.

"Kim bi stvarno htio da mu narod dobro živi, no opstanak režima mnogo mu je važniji od preživljavanja siromašnih seljaka u udaljenim pokrajinama”, rekao je Lankov.

Bivša analitičarka CIA-e Soo Kim smatra da se Kim odlučio za suze kako bi „nadoknadio neuspjehe u ispunjavanju osnovnih obećanja narodu”.

Južnokorejske novine Korea Joongang Daily diktatorov nastup nazivaju "krokodilskim suzama".

"Brzo je postao euforičan kad je na vojnoj paradi ugledao nove interkontinentalne balističke rakete”, napisao je list. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:19