StoryEditor
pjongjang

Kim zaprijetio susjedima i Amerikancima: Nuklearni arsenal je spreman

Piše desk  /  28.07.2022., 08:25h

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je da je njegova zemlja spremna mobilizirati svoj nuklearni arsenal u svrhu odvraćanja i suprotstaviti se Sjedinjenim Američkim Državama.

Jong-un je prvi put kritizirao novog predsjednika Južne Koreje, upozorivši "da se Seul gura prema rubu rata".

Kim je to rekao na događaju povodom 69. godišnjice primirja u Korejskom ratu 27. srpnja, zbog čega su dvije Koreje tehnički još uvijek u ratu, navodi službena novinska agencija KCNA.

"Sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavljao je nuklearnu prijetnju od rata 1950. - 1953. godine i zahtijevao je od nas da ispunimo naš povijesni zadatak - jačanje samoobrane", rekao je Kim, piše Reuters, prenosi Klix.ba.

Prvi čovjek Sjeverne Koreje kaže da su njihove oružane snage potpuno spremne da odgovore na svaku krizu, kao i za odvraćanje u slučaju nuklearnog rata.

Govor je uslijedio nakon što su dužnosnici Seula i Washingtona rekli da je Pjongjang završio pripreme za izvođenje svoje prve nuklearne probe od 2017. godine.

Južnokorejski ministar koji se bavi međukorejskim pitanjima rekao je u utorak da postoji "mogućnost" testa oko godišnjice primirja, iako je vojni dužnosnik rekao da nema neposrednih znakova za to.

Sjeverna Koreja će se vjerojatno suočiti s jačim sankcijama, uključujući mjere usmjerene na opcije cyber napada, ako nastavi s testom, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Južne Koreje.

U govoru je Kim Jong-un također rekao da Washington nastavlja "opasna i nezakonita neprijateljska djela" s Južnom Korejom protiv Sjeverne Koreje i nastoji opravdati svoje ponašanje "demoniziranjem" zemlje.

Sjeverna Koreja već dugo optužuje Sjedinjene Američke Države za dvostruke standarde u vezi s vojnim aktivnostima i vođenjem neprijateljske politike prema Pjongjangu, navodeći da to ometa ponovni početak pregovora usmjerenih na razgradnju nuklearnog i raketnog programa zemlje u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Kim je također prvi put osudio novog konzervativnog predsjednika Južne Koreje Yoon Suk-yeola, optužujući ga da ugrožava sigurnost Sjeverne Koreje i pravo na samoobranu.

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci testirala hipersonične projektile i rakete za koje se smatra da bi mogle nositi taktičko nuklearno oružje, sužavajući vrijeme u kojem bi Seul mogao odgovoriti u slučaju napada.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:16