StoryEditor

Kim uputio Trumpu novo ´prekrasno pismo´ i pozvao ga u posjet

Piše D  /  16.09.2019., 11:09h

Pismo, drugo koje je Trump primio od Kima prošlog mjeseca u trenutku dok su pregovodi dvije zemlje o denuklearizaciji Sjevene Koreje u zastoju, poslano je prije prošlotjednog testiranja sjevernokorejskih raketa kratkog dometa.

U drugom pismu, koje je poslano Trumpu u trećem tjednu kolovoza, Kim je napisao da je spreman na novi samit s Trumpom, kazao je jedan izvor za list Joongang Ilbo.

Bijela kuća, State Department i sjevernokorejska misija pri UN-u nisu odgovorili na upite da potvrde informaciju.

Trump i Kim su se susreli tri puta od lipnja prošle godine kako bi razgovarali o načinima da se riješi kriza vezana uz sjevernokorejski raketni u nuklearni program, no nije postignut značajan napredak.

Zadnji put su se susreli u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje u lipnju i suglasili su se da se obnove pregovori na razini radnih skupina koji su u zastoju od drugog neuspješnog samita dvojice vođa u veljači u Vijetnamu.

Prošlotjedno testiranje sjevernokorejskih raketa kratkog dometa uslijedilo je tek nekoilko sati nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova  Choe Son Hui rekao da je Sjeverna Koreja spremna na "sveobuhvatne razgovore" krajem mjeseca.

Trump je nakon toga rekao da bi bio spreman susresti se s Kimom kasnije tijekom godine.

Trump je 9. kolovoza rekao da je primio "prekrasno pismo" na tri stranice od Kima i dodao da bi se opet mogao susresti s njim.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:48