StoryEditor

Kim Jong Un stigao u Rusiju, sastaje se s predsjednikom Vladimirom Putinom

Piše D  /  24.04.2019., 04:04h

Kimov blindirani vlak stigao je u Vladivostok, na ruskom Dalekom istoku, u srijedu u 17.50 minuta po lokalnom vremenu, prenose ruski državni mediji. 

Tijekom ceremonije dočeka, u kojoj je sudjelovao i vojni orkestar, sjevernokorejskog čelnika pozdravio je guverner Primorskog kraja Oleg Kožemjako, zamjenik ministra vanjskih poslova Igor Morgulov, ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Aleksander Macegora i ministar za ruski Daleki istok Aleksander Kozlov. Njegov dolazak prenosio se uživo na ruskoj televiziji. 

"Nadam se da će posjet biti uspješan i koristan", rekao je tom prilikom Kim. 

"Drago mi je biti na ruskom tlu", poručio je sjevernokorejski čelnik ruskim dužnosnicima nakon što je stigao na stanicu Khasan, stoji u priopćenju vlade. 

"Ovo je tek prvi korak", dodao je Kim, natuknuvši time da planira buduće posjete. 

Sjevernokorejski čelnik s Putinom bi se trebao susresti u četvrtak u Vladivostoku. To je Kimov prvi službeni posjet Rusiji i prvi susret s ruskim čelnikom. Dvojica vođa trebali bi razgovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka i gospodarskoj suradnji između dviju država. Kim bi u Rusiji trebao ostati do petka. 

Iako Rusija podržava denuklearizaciju Sjeverne Koreje, također zagovara i ublažavanje međunarodnih sankcija nad Pjongjangom. 

Kim je o denuklearizaciji u proteklih godinu dana na dva summita razgovarao s američkim čelnikom Donaldom Trumpom, no nije postignut značajan napredak po tom pitanju.

U međuvremenu su između Washingtona i Pjongjanga porasle tenzije pa je Sjeverna Koreja čak tražila zamjenu državnog tajnika Mikea Pompea kao američkog pregovarača. 

Tenzije su dodatno pogoršane prošli tjedan kad je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA javila da je Pjongjang testirao "novu vrstu taktičkog vođenog oružja".  

To je prvo testiranje raketa od zadnjeg propalog summita Kima i Trumpa u Hanoiu, prenosi Direktno.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:03