StoryEditor

Kim Jong-un priznao da Sjeverna Koreja prolazi kroz tešku ekonomsku krizu

Piše D  /  30.12.2019., 11:12h

Tijekom vikenda održano je plenarno zasjedanje stranke, nekoliko dana prije isteka ultimatuma koji je Sjeverna Koreja postavila Sjedinjenim Državama u pregovorima o denuklearizaciji.

Pjongjang je obećao da će, ako se do kraja godine ne ostvari napredak u pregovorima, Washington dobiti "božićni poklon". 

Kim, koji predsjedava zasjedanjem, upozorava da je vrijeme da se donesu važne odluke o ekonomskom razvoju zemlje. 

Predstavnicima stranke iznio je zadaće koje bi trebali provesti kako bi se "hitno popravila situacija u gospodarstvu", prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA. 

Sjeverna Koreja nikad nije objavila ekonomske statističke podatke, a jedine informacije o privredi zemlje obično stižu iz inozemstva. 

Južnokorejska Središnja banka u srpnju je izvijestila da je gospodarski rast Sjeverne Koreje, pogođene međunarodnim sankcijama, smanjen za 4,1 posto tijekom 2018. godine, što je najveći pad od velike krize u devedesetim godinama. 

Nakon međusobnog približavanja tijekom povijesnog sastanka Trumpa i Kima u 2018., pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu ponovno su u pat-poziciji, osobito nakon neuspjelog sastanka američkog i sjevernokorejskog čelnika u Hanoju u veljači. 

Plenarna sjednica danas ulazi u treći dan, prvi put nakon 1990. Dotad je trajala samo dva dana. 

"Odluka Pjongjanga da produlji trajanje plenarne sjednice odraz je teške unutarnje i vanjskopolitičke situacije s kojom se država suočava", smatra znanstvenik s Instituta Sejong Cheong Seong-chang, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:02