StoryEditor

Kim Jong-un pogubio petoricu dužnosnika zbog špijuniranja za SAD

Piše D  /  31.05.2019., 08:05h

Sjeverna Koreja pogubila je petoricu dužnosnika koji su u veljači sudjelovali u pripremama za neuspjeli sastanak Kim Jong-una i Donalda Trumpa u Vjetnamu, i to pod optužbom da su špijunirali za SAD, piše Reuters.

Koreanci su tako u ožujku na vojnom aerodromu Mirim u Pyongyangu pogubili Kim Hyok Chola, nuklearnog izaslanika u Sjedinjenim Američkim Državama te još četvoricu muškaraca, naveli su koreanski izvori. Kim Yong Chol, desna ruka Kim Jong Un-a i kolega američkog državnog tajnika Mikea Pompea prije summita u Hanoju, također je poslan u logor za rad i ‘ideološku preobrazbu‘ blizu kineske granice.

Podsjetimo, sastanak na vrhu u Hanoju, drugi između Kim Jong Una i Trumpa, nije uspio zbog neslaganja oko zahtjeva SAD-a za potpunom denuklearizacijom Korejskog poluotoka te zahtjeva Sjeverne Koreje za ukidanjem sankcija.

A u spomenutom logoru za političke zatvorenike završila je i novoimenovana Kimova prevoditeljica Shin Hye-Yong, koja je također bila u Hanoiju. Navodi se kako je napravila velike pogreške u tumačenju koje su uključivale nedostatak nedefinirane "ponude u posljednji trenutak" koju je sjevernokorejski vođa navodno napravio kad je Trump bio spreman napustiti sastanak.

Sjevernokorejski vođa je nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Yo-jong, koja mu je u Hanoiju bila osobna asistentica. Pa je zasad sankcionirana tako da do daljnjega neće obnašati nikakve dužnosti, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:53