StoryEditor

Kim Jong Un doputovao u Rusiju

Piše Fena  /  12.09.2023., 09:29h

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un stigao je u utorak u Rusiju na očekivani sastanak s predsjednikom Vladimirom Putinom koji je izazvao zabrinutost oko potencijalnog sporazuma o oružju za rat Moskve u Ukrajini. U njegovoj pratnji su najviši vojni dužnosnici zaduženi za tvornice oružja i streljiva sposobne za nuklearno oružje, javlja AP.

Službena Središnja novinska agencija Sjeverne Koreje priopćila je da se Kim ukrcao na svoj osobni vlak u nedjelju popodne, u pratnji nepeciziranih članova vladajuće stranke, vlade i vojske u zemlji.

Vojska Južne Koreje procijenila je da je vlak prešao u Rusiju negdje rano u utorak, rekao je Jeon Ha Gyu, glasnogovornik ministarstva obrane Južne Koreje, na brifingu ne objašnjavajući kako je vojska došla do informacija. U Kimovoj delegaciji vjerovatno su njegov ministar vanjskih poslova Choe Sun Hui i njegova dva najviša vojna dužnosnika, maršali Korejske narodne armije Ri Pyong Chol i Pak Jong Chon.

Kim očito vodi Jo Chun Ryonga, dužnosnika vladajuće stranke zaduženog za politiku streljiva koji je pratio lidera na nedavnim obilascima tvornica za proizvodnju artiljerijskih granata i projektila.

Sjeverna Koreja možda ima desetine milijuna artiljerijskih granata i raketa zasnovanih na sovjetskim dizajnom, što bi moglo dati ogroman poticaj ruskoj vojsci u Ukrajini, kažu analitičari.

Dnevnik.ba

04. svibanj 2024 15:08