Article_Top_970x250

"Kilavac, jel to kad patriotski padneš s Patrije? Opsjednut je košarkom. Dam mu 10 bodova prednosti"

plenković odgovorio milanoviću:

"Kilavac, jel to kad patriotski padneš s Patrije? Opsjednut je košarkom. Dam mu 10 bodova prednosti"

stu 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: FaH

Povodom odličnih vijesti iz agencije Moody's, koja je Hrvatskoj podigla kreditni rejting na najvišu razinu u neinvesticijskoj kategoriji, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković

Agencija Moody's podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, iz 'Ba2' u 'Ba1', najvišu razinu u neinvesticijskoj kategoriji, a izmijenila je izglede iz pozitivnih u stabilne. Povodom novog kreditnog rejtinga Hrvatske, premijer Andrej Plenković obratio se javnosti.

Rejting 'Ba1' još uvijek signalizira ulagačima da agencija smatra kupnju državnih obveznica Hrvatske špekulativnim ulaganjem, promjena izgleda iz pozitivnih u stabilne sugerira da će agencija u idućim mjesecima zadržati rejting na toj razini.

Moody's kao ključne pokretače revizije navodi povećani institucionalni kapacitet i kreiranje politika kako zemlja ulazi u kritičnu fazu pristupanja europodručju, te smanjenu izloženost Hrvatske riziku duga u stranoj valuti.

Druge dvije velike agencije za kreditne rejtinge - Standard&Poor;'s (S&P;) i Fitch, kreditni rejting Hrvatske drže na investicijskim razinama, što su potvrdile i tijekom ove godine. Tako je S&P; u rujnu potvrdio potvrdio kreditni rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, a u lipnju je to učinio i Fitch, koji je potvrdio dugoročni kreditni rejting Hrvatske 'BBB-', uz stabilne izglede.

- Moody's je jedina agencija koja nas drži jednu razinu ispod razine investicijskog rejtinga. Sada nam je rejting poboljšan iz 'Ba2' u 'Ba1'. Ono što je posebno važno u ovoj ocjeni je jasno prepoznata politika Vlade RH u ovoj kriznoj situaciji i kada je riječ o pravovremenoj reakciji na ekonomske posljedice Covida, na kvalitetnu suradnju s Hrvatskom narodnom bankom, što znači da smo poduzeli korake da održimo funkcioniranje države - započeo je Plenković svoj komentar.

- U ovoj krizi smo pokazali da je Hrvatska u stanju zadržati investicijski rejting kod druge dvije agencije, a još smo ga i povećali kod Moody'sa, a to je najkonzervativnija agencija i rjeđe objavljuje svoja izvješća. Sada smo na korak da budemo na investicijskom rejtingu u sve tri agencije - nastavio je.

- Ova politika koju vodimo i snalaženje u ovim kriznim trenucima izrazito su dobri za hrvatsko gospodarstvo. Ovakve odluke ljudima koji su daleko od nas i koji nas gledaju strogo i temeljito bez afekta pokazuju da smo na dobrom putu - rekao je.

- Uputili smo 868 milijuna kuna za nacionalne bolnice. To uključuje novac za Klaićevu, Infektivnu kliniku Fran Mihaljević, Nacionalnu memorijalnu bolnicu u Vukovaru. Županijskim bolnicama pušteno je još 172 milijuna kuna. Odlučili smo dati i 88,5 milijuna kuna kapitalne pomoći Croatia Airlinesu - rekao je.

- Mi smo u dogovoru s Europskom komisijom zaključili sporazume o kupnji cjepiva unaprijed. Od AstraZenece smo naručili više od 2,705.000 cjepiva. Što se tiče Sanofija, kroz nekoliko tjedana znat ćemo koliko će biti doza raspoređeno po EU članicama. Kod Johnson&Johnsona; smo rezervirali 900 tisuća doza cjepiva. Od Pfizera smo naručili i rezervirali milijun doza cjepiva - objasnio je situaciju s naručivanjem cjepiva. 

Dogovorili smo sa sindikatima javnih i državnih službi da se od 1. siječnja ispuni dogovor postignut u lipnju o povećanjima plaće. U četiri godine povećali smo osnovicu za 18.3 posto, skoro tisuću kuna. U našem mandatu će minimalna plaća porasti za 904 kune - rekao je Plenković.

- Do sada je pristiglo prijava od 14.000 poslodavaca za 70.000 radnika. Rokovi za prijave su do 25. studenog. Kroz naknade ćemo do kraja godine izdvojiti preko osam milijardi kuna koje će ići za očuvanje radnih mjesta i zapošljavanje. To su po meni sve jako važne odluke, koje potvrđuju da smo na dobrom putu - kaže Plenković.

Plenković je odgovorio na optužbe Milanovića, koji ga je danas žestoko kritizirao.

"Nisam pogledao sve što je on izgovorio. Sve više se pojavljuje neka vrsta opsjednutosti. Milanović je opsjednut samnom. Nastoji jako podcijeniti aktivnost koju sam imalo u Bruxellesu i Parizu. On je isto bio u Bruxellesu, što je tad napravio, kupio polovni auto? To je ta razina. Mojih 5 godina u Parizu su mi jako pomogle da sagledam svijet, da dobijem drugu diplomatsku optiku. Razlika između mojih i njegovih dostignuća je emorma. Milanović je veći stalker od Marasa, mislio sam da je Maras glavni stalker.

Kilavac, jel to kad patriotski padneš s Patrije? Opsjednut je s košarkom, da na trepavicama stojim ne može me pobijediti. Dam mu 10 bodova prednosti", odgovorio je Plenković te dodao da je Milanović ucviljen i da još pati jer je izgubio na izborima od Plenkovića. "Nikad mi nije ni čestitao, nakon pet godina", dodaje Plenković.

Dnevnik.ba