Zagreb, 3.3.2022.- Rimokatolički biskup Kijeva i Žitomira mons. Vitalij Krivickij zahvalio je Hrvatskoj na pruženoj solidarnosti te ponuđenom smještaju za izbjegle obitelji iz Ukrajine, poručivši Hrvatima - „Vi najbolje razumijete zbivanja u Ukrajini“. U izjavi hrvatskom katoličkom tjedniku 'Glasu Koncila' u srijedu, iz ratom pogođenoga glavnoga grada Ukrajine, rimokatolički biskup Vitalij Krivickij istaknuo je da se osobno osvjedočio kako su ukrajinski i hrvatski narod bliski mentalitetom i poviješću, prenio je danas Hrvatski Caritas. foto HINA/ Glas Koncila/ uaHINA -
StoryEditor
Ukrajina

Kijevski biskup Vitalij Krivickij zahvalio Hrvatima na pomoći

Piše Hina  /  03.03.2022., 18:58h
Rimokatolički biskup Kijeva i Žitomira mons. Vitalij Krivickij zahvalio je Hrvatskoj na pruženoj solidarnosti te ponuđenom smještaju za izbjegle obitelji iz Ukrajine, poručivši Hrvatima - „Vi najbolje razumijete zbivanja u Ukrajini“.

U izjavi hrvatskom katoličkom tjedniku 'Glasu Koncila' u srijedu, iz ratom pogođenoga glavnoga grada Ukrajine, rimokatolički biskup Vitalij Krivickij istaknuo je da se osobno osvjedočio kako su ukrajinski i hrvatski narod bliski mentalitetom i poviješću, prenio je danas Hrvatski Caritas.

„Zahvaljujemo našim hrvatskim prijateljima na bliskosti u ovim teškim trenutcima. Sigurno je da Hrvatska, koja je prije tri desetljeća prošla istim putom nametnutoga rata,  najbolje razumije zbivanja u Ukrajini. Zahvaljujem na pruženoj ruci solidarnosti Hrvatskoga Caritasa koji je ponudio i smještaj za izbjegle obitelji. Bog blagoslovio Hrvatsku“, rekao je, među ostalim, iz ratnog Kijeva biskup Krivickij.

Istaknuo je i napore i zahvalnost Hrvatskome Caritasu u pružanju pomoći ukrajinskom narodu u okolnostima ruske agresije.

Opisujući stanje u Ukrajini, koja je vojno napadnuta prije tjedan dana, kazao je da se suočavaju s agresorskim ratom koji nanosi teška razaranja i gubitke.

„Mi smo uz naše branitelje, blagoslivljamo njih i njihove obitelji te molimo za njih. A ne zaboravljamo ni brojne prognane i izbjegle koji proživljavaju ljudsku dramu te cijeli svijet ujedinjen u molitvi i postu za našu zemlju“, poručio je u kratkoj izjavi čelnik Katoličke Crkve u Kijevu.

Apel Caritas Internationalis za žurnu pomoć stradalnicima u Ukrajini

Caritas Internationalis objavio je, pak,  žurni apel za pomoć stradalnicima od rata u Ukrajini - unutarnje raseljenom stanovništvu, na kojem zajednički surađuju i  rimokatolički i grkokatolički ukrajinski Caritas, priopćio je danas Hrvatski Caritas.

U apel se uključuje i Hrvatski Caritas, odlukom predsjednika Hrvatskog Caritasa mons. Bože Radoša, iznosom od 20.000,00 eura iz Fonda za hitne intervencije Hrvatskog Caritasa. Ovo je simbolična gesta kojom se želi odgovoriti na trenutno najhitnije potrebe s terena, dodaje se.  

Prema podatcima iz raznih dijelova Ukrajine gdje volonteri i djelatnici oba Caritasa pomažu lokalnom stanovništvu i prognanicima, najveći se napori ulažu u zbrinjavanje djece iz sirotišta, brizi za stare i nemoćne, osobe s teškoćama te osiguravanje dovoljnih količina hrane i vode za ljude koji već osam dana provode u skloništima.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su do sada svojim novčanim darom ili telefonskim pozivom podržali napore Caritasove mreže solidarnosti u pomaganju ljudima zahvaćenima ratom u Ukrajini.

Također na svojoj službenoj web stranici objavio da se novčani dar za pomoć Ukrajini možete dati putem on-line uplata na www.caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina); 

uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini 

te pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen).

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 04:45