StoryEditor

KGK, Milanović, Dalija, Petrov: Tko bi pobijedio da su izbori sad?

Piše D  /  10.01.2019., 09:01h

Rezultati istraživanja pokazali su za kako bi izbornu utrku za Pantovčak odlučio drugi krug, u slučaju da se danas održavaju izbori.

Najbolje u anketi stoji aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Iako je poznato kako će čekati proljeće da se izjasni o tome ide li u reizbor, u ovom trenutku Grabar Kitarović izabralo bi najviše ispitanika, njih 38 posto! No, čini se, da joj je uslijed smjena u svom Uredu i javnom bijesu dijela desnice, potpora od kraja godine pala za 3 posto, javlja RTL.

Drugi je izbor, kao nezavisni kandidat, bivši šef SDP-a Zoran Milanović. Iako ni on još nije odlučio hoće li u tu bitku, u odnosu na kraj godine potpora mu je porasla. Ipak, aktualna predsjednica i dalje stoji više nego dvostruko bolje.

Porasla je potpora i Daliji Orešković i to na 12 posto, dok čelnik Živog zida bilježi pad i sada je na 7,9 posto.

Potpora Boži Petrovu je nešto narasla te je sada na 6,2 posto. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jednom je već izgubio u utrci za Pantovčak, a to bi mu se, po najnovijim rezultatima, dogodilo i da se ponovno uključi u utrku. Ambicije ne skriva, no istraživanje mu daje tek 4,5 posto.

Bruna Esih, mogući kandidat desnice nezadovoljne zbog poteza aktualne predsjednice, nema realnih šansi. Trenutno ima potporu na razini nešto iznad četiri posto, a prema najnovijem istraživanju Grabar-Kitarović bi zaokružilo 82 posto birača HDZ-a, a HDZ-ovci koji bi ipak odabrali Esih (1,8%) na razini su statističke pogreške. Na istoj razini, ali potpuno nevjerojatno, čak je više HDZ-ovaca koji bi odabrali Milanovića (2,9%). 

Drugi krug odlučuje predsjednika

Kao i u dosadašnjim izbornim ciklusima pobjednika bi donio tek drugi krug, a istraživanje pokazuje kako bi to bila Grabar-Kitarović. Iako aktualna predsjednica bilježi pad u odnosu na prošlogodišnji prosinac Grabar-Kitarović, prema rezultatima istraživanja, pobjeđuje Milanovića. Ona je na 54,6 posto, dok je Milanović na 37,9 posto. Radi se o značajnoj potpori budući da Milanović uopće nije u politici, no pitanje je kako bi i u kojem trenutku kandidatura, a onda i kampanja utjecala na njegov rejting.

Birači Mosta i Neovisnih za Hrvatsku su skloniji aktualnoj predsjednici, dok su HNS-ovci za Milanovića. 

25. travanj 2024 18:56