Article_Top_970x250

Kesić: U pripremi rezolucija o stradanju Srba i Hrvata u ratu u BiH

šef predstavništva rs-a u washingtonu

Kesić: U pripremi rezolucija o stradanju Srba i Hrvata u ratu u BiH

srp 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: RTRS

Šef Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu, Obrad Kesić, rekao je da je najavljena rezolucija o Srebrenici u američkom Kongresu rezultat lobiranja bošnjačke zajednice u SAD-u, te kazao da je pokrenuta akcija srpske zajednice u SAD-u da bude donesena rezolucija i o stradanju Srba i Hrvata u ratu u BiH.

- U razgovorima s predstavnicima srpske zajednice postoji akcija koja bi uvela rezoluciju gdje se izgrađuje mišljenje Kongresa i utvrđuje da su i Srbi i Hrvati stradali u ratu u BiH, a istovremeno da bi bila osuđena takozvana Armija BiH koja je odgovorna za stradanja srpskog i hrvatskog naroda u Sarajevu - izjavio je Kesić Srni.

On je naveo da je ta rezolucija u pripremi, te da očekuje da se na jesen pojavi njena prva verzija.

- Važno je da se srpska zajednica uključi, ne samo u pripremu nove rezolucije, već i da dogodine rezolucija o Srebrenici, koja se ponavlja, ne bude toliko jednostrana i da se pokaže da su tamo stradali i Srbi i da su akcije takozvane Armije BiH u toj regiji bile dosta problematične, imajući u vidu koliko su civilne žrtve sa srpske strane ostale nezapamćene, barem što se tiče Zapada - kazao je Kesić.

Kesić kaže da u rezoluciji o Srebrenici nema ništa novo i da to ne treba dizati na neki značajan nivo.

- U suštini, rezolucija o Srebrenici je simbolična podrška koja je izlobirana od bošnjačke zajednice, ali na neki način to otvara novi element borbe oko BiH, a to je da će i srpska, a pretpostavljam da će se uključiti i hrvatska zajednica, odnosno da se utvrde činjenice o ratu i da se poštuju žrtve iz srpskog i hrvatskog naroda - ocijenio je Kesić.

Prema njegovim riječima, rezolucija u vezi sa Srebrenicom ima više ciljeva.

- Prvenstveno, to je izlobirano od bošnjačke zajednice u Americi još prije desetak godina, a oni koji predlažu rezoluciju su članovi Kongresa koji imaju veći broj Bošnjaka u svojima općinama. Tu su i političke poruke koje se ubacuju u tekst - navodi Kesić.

Kesić dodaje da je drugi cilj da se pokaže "ispravnost" svega što su SAD radile devedesetih godina prošlog stoljeća na Balkanu.

- Znači, ako se utvrđuje da je tamo bio jedan narod koji je ispao žrtva, onda to govori da su Amerikanci bili u pravu kada su intervenirali. Također, Kongres je tih godina bio ključni motor koji je pritiskao administraciju tadašnjeg predsjednika Billa Clintona da interveniraju- rekao je Kesić.

Kesić navodi da to na neki način potvrđuje ono što su tada mnogi tvrdili - da je Amerika spasila i izgradila novu državu za koju, kako kaže, "vidimo kako sada funkcionira".

Kesić je kazao da treba imati u vidu da je srpska zajednica u SAD sada mnogo jača nego ranije.

Američka kongresmenka iz reda demokrata predstavila je u Zastupničkom domu "rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u srpnju 1995. godine", a dokument je u proceduri u američkom Kongresu.

Dnevnik.ba