StoryEditor
klimatske promjene

Kerry poručio kineskim dužnosnicima: "Klimatska pitanja treba rješavati odvojeno od političkih"

Piše fena  /  19.07.2023., 09:31h

Klimatske promjene su "univerzalna prijetnja" koju treba rješavati odvojeno od širih diplomatskih pitanja, poručio je američki izaslanik za klimu John Kerry kineskom potpredsjedniku Han Zhengu u srijedu nakon dva dana, kako je rekao, konstruktivnih, ali složenih razgovora.

Priznajući diplomatske poteškoće između dviju strana u posljednjih nekoliko godina, Kerry je kazao da klimu treba tretirati kao "samostalan" izazov koji zahtijeva kolektivne napore najvećih svjetskih ekonomija kako bi se riješio.

- Imamo mogućnost da napravimo razliku u pogledu klime - poručio je on na sastanku u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, velikoj zgradi kineskog parlamenta.

Kerry je doputovao u Peking u nedjelju dok su toplinski valovi zahvatili dijelove Europe, Azije i Sjedinjenih Država, naglašavajući potrebu da vlade poduzmu drastične mjere za smanjenje emisije ugljika, koje doprinose globalnom zagrijavanju i ekstremnim vremenskim pojavama.

On je održao sastanke s visokim kineskim diplomatom Wang Yijem i premijerom Li Qiangom, kao i iskusnim kineskim izaslanikom za klimu Xie Zhenhuaom, u pokušaju da obnovi povjerenje između dvije strane uoči klimatskih pregovora COP28 u Dubaiju krajem godine.

- Ako budemo mogli da se okupimo tijekom ovih narednih meseci koji vode do COP28, koji će biti najvažniji klimatski skup od Pariza, imat ćemo priliku da napravimo duboki pomak po tom pitanju – poručio je on Hanu.

Han je kazao da dvije zemlje održavaju blisku komunikaciju i dijalog o klimi od Kerryjevog imenovanja za izaslanika, dodajući da je zajedničko priopćenje koje su objavile dvije strane poslalo "pozitivan signal" svijetu.

Kerry je ranije izjavio novinarima da su njegovi razgovori s kineskim dužnosnicima ovog tjedna bili konstruktivni, ali komplicirani, s tim da se dvije strane i dalje bave političkim "vanjskim pitanjima", uključujući Tajvan.

- Samo se ponovo povezujemo. Pokušavamo da ponovo uspostavimo proces na kome smo radili godinama - rekao je.

Pokušavamo da stvorimo veoma jasan put do zajedničke prakse - naglasio je Kerry.

Klimatska diplomacija između dva najveća svjetska emitera stakleničkih plinova suspendirana je u kolovozu prošle godine nakon posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, otoku pod demokratskom upravom, prema kome Kina gaji pretenzije.

- Raspoloženje je veoma, veoma pozitivno. Sinoć smo imali odličnu večeru. Zaista je bilo konstruktivno - rekao je Kerry uoči sastanaka u srijedu.

- Fokusirani smo na suštinu onoga na čemu zaista možemo raditi i šta možemo učiniti - dodao je američki diplomata, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

07. svibanj 2024 11:59