ZENICA, 25. decembra (FENA) – Svečanom liturgijom u crkvi Svetog Ilije Proroka, gdje je danas misno slavlje predvodio župni vikar fra Stjepan Lovrić, zenički su katolici nastavili obilježavanje Božića, povodom kojeg je sinoć misu-polnoćku u toj crkvi predvodio župnik fra Marko Kepić. (Foto FENA/Vehid Begunić)VEHID BEGUNIć -
StoryEditor
božić u zenici

Kepić: Rođenje Isusa govori nam da možemo odahnuti, jer imaju istine za koje ne treba nikakva sila

Piše fena  /  25.12.2022., 15:55h

Svečanom liturgijom u crkvi Svetog Ilije Proroka, gdje je danas misno slavlje predvodio župni vikar fra Stjepan Lovrić, zenički su katolici nastavili obilježavanje Božića, povodom kojeg je sinoć misu-polnoćku u toj crkvi predvodio župnik fra Marko Kepić.

Kepić je u svojoj božićnoj poruci istakao kako se za Božić “uvijek slavi nešto čemu prethodi Advent”, koji je sav u pripremi te da je, napominje, cijela struktura Starog zavjeta u – očekivanju.

-U očekivanju da će doći Onaj koji će nas spasiti. I, u tom duhu- u tom našem očekivanju, mi smo taj dolazak sinoć proslavili misom-polnoćkom. Kada razmišljamo o Božiću, onda, negdje uvijek možemo razmišljati o tome kako nas Gospod, nekako, u dubini želi ohrabriti da imaju stvarnosti.

One bezglasne istine; bezglasne stvari koje uvijek, da tako kažemo, ne trebaju ni moć, ni zaštitu, ni spektakl. To je život, to je istina, to je ljubav- to je jednostavnost. I one pričaju o onom najdubljem, životnom- podvukao je Kepić.

Dolazak pred jaslice, dodaje, odlazak je “u predvorje vjere”, kada se može reći da je “među nas došao Onaj koji je živio čisto i koji je govorio uzvišeno”.

-Onda, čovjek kaže: Mogli bi slijediti put i riječi toga čovjeka i graditi lanac ljubavi, egzistenciju mira- otoke mira, razumijevanja…

A, onda, mi kao vjernici, kažemo: To svjetlo, koje je pohodilo svijet, to je sam- Bog! I, onda, negdje živimo u toj ohrabrenosti da naša egzistencija nije u onoj potpunoj usamljenosti. Nego, sad je On tu; on hodi s nama i naš, sada, put ima svoj cilj i možemo ići s nadom. Tako da Božić, zasigurno, progovara ono što je najegzistencijalnije- istakao je Kepić.

Sveti Luka, napominje, ove događaje opisuje da “nema nikakvoga komentiranja, nikakvoga prenaglašavanja, nikakvoga spektakla”.

-Kao da se sve događa svakodnevno. Čak se, u Lukinom evanđelju, spominje da su ljudi morali ići na popis; da su morali ići iz Nazareta u Betlehem. Čak je i tada politika pomjerala svijet. Ali, ipak, događa se život.

Naš život je tu! Mi taj dan želimo živjeti, a nama za taj život treba svjetlo, treba Onaj koji će nas upućivati. Treba, negdje, da s tom snagom krenemo dalje. Čak jedna molitva kaže da nam Isusovo rođenje pomogne da odahnemo.

Možda bismo mogli reći: Mi možemo odahnuti, jer imaju one istine za koje ne treba nikakva sila. Imaju one istine za koje ne treba nikakav spektakl i, možemo odahnuti, On je tu. Naša egzistencija više nije u potpunoj osami- poručio je Kepić.

Zbog te svijesti, podvlači, može se govoriti kako je Božić događaj mira, a kako je govorio Sveti Augustin, “mir nije odsustvo rata- mir je svijest o sveukupnosti božjih darova”.

-Želim da ovi božićni dani svim ljudima donesu taj mir, taj blagoslov te da s nadom i sigurnošću hode svijetom. I da uistinu Božić bude događaj koji će nas ohrabriti- kazao je Kepić.

Božićni su dani, napominje, posebno postavljeni pa “sva liturgija hoće da zaokruži svu stvarnost”. Tako je, najavljuje, sutra blagdan Svetog Stjepana, koji je i prvi mučenik koji je umro za vjeru. Na Svetog Ivana, najavljuje, čitat će “tekst kako se dogodilo Uskrsnuće”.

Slijedi, najavljuje, posjeta obiteljima, koje će tim povodom blagosiljati, kao i njihove domove, kako bi svi “doživjeli to zajedništvo i blizinu”.

Dnevnik.ba

31. svibanj 2023 00:30