StoryEditor
Bivši direktor UIO BiH

Kemal Čaušević oslobođen optužbi za pranje novca: Potvrđeno mu pet i po godina, oduzeto 1,7 milijuna KM

Piše desk  /  26.05.2023., 14:28h

Bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević oslobođen je za pranje novca pred Apelacijskom vijećem Suda BiH.

Potvrđena je presuda po kojoj mu se izriče pet i po godina zatvora te mu se oduzima 1,7 milijuna vrijedna imovina.

Podsjetimo, ovo je drugostupanjska presuda. Oduzeto je 1,7 milijuna KM.

Podsjećamo, izricanje presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužiteljstvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim za pranje novca i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina, dok je Obrana ocijenila da navodi optužnice nisu dokazani i zatražila oslobađajuću presudu.

Suđenje Kemalu Čauševiću počelo je u srpnju 2017., a prvostupanjsku presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca Sud je donio u svibnju 2021. godine. U presudi je navedeno da je Čaušević u svibnju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura s netočnim podacima, tražeći da mu kao protuuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, na što su njih dvojica pristali te mu davali novac u Sarajevu i Banjoj Luci.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do veljače 2011. primio iznos ne manji od 1,7 milijuna KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković. Sadiković je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivnje sklopljenom s Tužiteljstvom.

Dnevnik.ba

01. listopad 2023 23:13