StoryEditor
politolog

Kecmanović: Odluke Ustavnog Suda BiH bi trebalo ignorirati

Piše desk  /  31.05.2022., 16:02h

Politolog Nenad Kecmanović ocijenio je u izjavi za Srnu da bi odluke Ustavnog suda BiH ubuduće trebalo ignorirati i prestati pridavati im značaj.

- Samo dajemo značaj nečemu što bi trebalo naprosto ignorirati. Ne objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske! Ne informirati u medijima! Ne komentirati u političkim istupima! Ne vraćati se milijun puta na iste teme! Ponašati se kao da se ništa nije dogodilo. Ne gubiti vrijeme i energiju, nego raditi ono što smo odlučili - smatra Kecmanović, prenosi Srna.

On kao dobar primjer pametnog reagiranja ističe odnos prema 9. siječnju datumu kada Srpska obilježava Dan Republike.

- Ustavni sud je odlučio da je neustavan, a Srpska i dalje slavi rođendan 9. siječnja. Uostalom, da su Srbi 1992. pitali Ustavni sud u Sarajevu i "međunarodnu zajednicu", Srpska ne bi bila ni stvorena. Da ih pitamo sada, 2022. godine, presuda bi bila morala da se samoukine - navodi Kecmanović.

On ocjenjuje da bi Republika Srpska trebalo nešto promijeniti u svom ponašanju prema političkom Sarajevu i takozvanoj međunarodnoj zajednici.

- Mi konstatiramo da Christian Schmidt nije visoki predstavnik UN u BiH jer nije prošao odgovarajuću proceduru u Vijeću sigurnosti. A onda, ipak, komentiramo njegove izvještaje, izjave i istupe iako nas uopće ne bi trebalo ticati što misli i radi "jedan njemački turista". Na taj način mi mu i ne htijući dajemo politički značaj koji mu ne pripada, a ne bismo trebali ni zbog Rusije i Kine čijim negativnim glasovima nije izabran - navodi Kecmanović.

On smatra da zbog prihvaćanja rasprave s muslimanskim Sarajevom, predstavnicima EU, SAD, Velike Britanije i NATO povodom donošenja u Narodnoj skupštini Republike Srpske rezolucije o vraćanju otetih daytonskih entitetskih nadležnosti "ispada da ni mi sami nismo sigurni u ustavnost i zakonitost naše rezolucije i njenu zasnovanost na Daytonskom sporazumu".

- Pružimo im priliku da polemiziraju, zanovijetaju, izmišljaju, obmanjuju, umjesto da im kažemo: "Pismeni ste, pa pročitajte što piše u dokumentima koje ste sami napisali, potpisali i garantirali". I točka! - naglašava Kecmanović.

On smatra da je isto i s posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH odnosno s inozemnim sucima koje "drže kontrolni paket" za donošenje odluka i nikada nisu propustili da "presude u korist Bošnjaka".

- Potvrdilo se to desetinu puta i nije potrebno da se ponovi još stotinu puta. Inozemni suci su zamjena za visokog predstavnika i bonske ovlasti, a pod krinkom politički nezavisnog domaćeg pravosuđa. Najzad, stranci su Daytonskim sporazumom predviđeni kao privremeno rješenje i oročeni na deset godina, pa im je vrijeme upotrebe isteklo. I što o tome ima da se uvjeravamo - ističe Kecmanović.

Ustavni sud BiH utvrdio je u četvrtak, 26. svibnja, da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu s Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtjevu 15 članova Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rješavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredaba deklaracije i zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti s BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, obrane i sigurnosti, neizravnog oporezivanja i drugih pitanja.

25. travanj 2024 08:25