StoryEditor

Kecmanović: Neslaganje oko Pelješkog mosta odraz loših odnosa Bošnjaka i Hrvata u FBiH

Piše D  /  21.07.2019., 06:07h

Profesor političkih nauka Nenad Kecmanović kaže da ponovno inzistiranje na usvajanju zakona o negiranju genocida u BiH shvaća kao zabranu istraživanja masovnog zločina u Srebrenici, što je mimo zdravog razuma.

"U Hagu je bila primjetna tendencija da se još neke točke u Republici Srpskoj proglase kao mjesta izvršenog genocida, što više ne bi bio `općinski genocid`, već bi takav zločin bio pripisan cijeloj Republici Srpskoj", rekao je Kecmanović, prenosi Srna.

Ako bi se to desilo, kaže Kecmanović, to bi značilo uništenje Republike Srpske i referendum o odcjepljenju bi bio neophodan.

"Niko ne osporava da je bio masovan zločin u Srebrenici, ali ta potreba da se kvalificira kao genocid ima svoju političku pozadinu. To je kao batina koju neko drži iza leđa, batina kojom bi se udarilo ne samo po Republici Srpskoj, već i po Srbima generalno", rekao je Kecmanović za "Sputnjik".

On ističe da unutar Federacije BiH postoji sve vidljiviji sukob hrvatske i bošnjačke nacionalne elite oko izbornog zakona, ali i zakona o javnom servisu, a neslaganje oko Pelješkog mosta je samo manifestacija loših odnosa.

"Vlast u Sarajevu pokušava to da blokira kod međunarodnih sudova i šanse su joj velike, između ostalog i zbog toga što Hrvate tamo predstavlja Željko Komšić, koga su izabrali Bošnjaci, a ne Hrvati", rekao je Kecmanović.

On kaže da je pristup aktuelne vlasti iz Republike Srpske da treba podržati Hrvate iz taktičkih razloga.

"Tako se srpski predstavnik pojavio kao jedini koji može to da zaustaviti zbog mosta na Savi između Gradiške i Hrvatske. Republika Srpska je dovela auto-put do same granice, ali most ne može praviti sama, već samo u dogovoru sa Hrvatima", rekao je Kecmanović.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 20:09