StoryEditor

KCUS se oglasio o odlasku anesteziologa: Očito je sve unaprijed pripremljeno

Piše D  /  05.05.2021., 05:05h

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu uputio je priopćenje za javnost povodom odlaska 13 anesteziologa, za koje je Vlada SŽ odlučila da budu zaposleni u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš".

"U cilju istinitog informiranja javnosti menadžment i Krizni stožer Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dužni su reagirati na medijske neistine i konstrukcije u vezi sa zahtjevom za prekid radnog odnosa 13 anesteziologa", navodi se u reakciji KCUS-a.

Dodaje se da čudi naprasna odluka da se zahtjevi za raskid radnog odnosa podnesu nakon što su menadžment i Krizni stožer krenuli u rješavanje problema na koje su u svom pismu ukazali anesteziolozi.

"Ukoliko je točna tvrdnja njihovog odvjetnika da je odluka o napuštanju KCUS-a ‘donesena davno, još prije mjesec’, onda bi se moglo zaključiti da je interni dopis, koji su okvirno u to vrijeme anesteziolozi napisali, a koji je dospio u javnost, bio samo medijska priprema za ovaj potez", navodi se u reakciji.

Dalje stoji da se, nakon tvrdnje odvjetnika da su anesteziolozi "počeli dolaziti kod njega" kada je Tužiteljstvo pokrenulo istragu, "s pravom nameće pitanje da li su anesteziolozi bili pod pritiskom tužitelja koji su ih saslušavali kao svjedoke".

"Podsjećamo da je grupa liječnika s KCUS-a prijavila državnog tužitelja Džermina Pašića Uredu disciplinskog tužitelja zbog neprimjerenog pritiska na njih te da je Federalno tužiteljstvo ocijenilo da je postupanje tužitelja Pašića bio čin koji je ‘nedopušten i nezakonit i izlazi izvan propisanih ovlaštenja Tužiteljstva BiH’. Indikativno je da javnost o otkazima anesteziologa nisu obavijestili oni sami, nego je to uradio ministar zdravstva SŽ Haris Vranić, te da je nakon toga uslijedila očigledno unaprijed planirana političko-medijska akcija s poznatim akterima, viđena već mnogo puta", navodi KCUS u priopćenju.

Dalje se dodaje da se "u javnost plasiraju neprovjerene informacije, neistine, a istovremeno se povlače politički potezi poput zakazivanja hitne sjednice Vlade KS, objavljivanja unaprijed pripremljenih stranačkih priopćenja i izjava".

Cilj svega toga, navode s KCUS-a, nije briga za pacijente i njihovo zdravlje, nego politički obračun vladajuće koalicije u Sarajevskoj županiji s menadžmentom i liječnicima KCUS-a, koji će se očigledno nastaviti.

"Javnost već dugo svjedoči da su KCUS, njegov menadžment i liječnici, kao nijedna druga zdravstvena ustanova u BiH, pod kontinuiranim političkim i medijskim nasrtajima, uprkos tome što postižu uvjerljivo najbolje rezultate. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nastrajima kao KCUS" stoji u reakciji.

U priopćenju se ističe da je i ovaj put riječ o "unaprijed pripemljenom scenariju pod političkim pokroviteljstvom, na što upućuje i najava da će 13 anesteziologa odmah dobiti posao u Općoj bolnici, iako je svima jasno da ta zdravstvena ustanova nema potrebu za angažmanom tolikog broja anesteziologa".

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:44