StoryEditor
twitter

Kažu da su izbjegle zbog bombardiranja Jugoslavije, traže ženu koja im je u avionu dala 100$

Piše desk  /  01.05.2022., 11:05h
Ayda Zugay danas Amerikanka, godinama čuva jednu omotnicu za koju se nada da će joj pomoći da pronađe nepoznatu ženu koja joj je pomogla kada joj je to bilo najpotrebnije. Naime, kada je imala 12 godina, Ayda je sa svojom starijom sestrom Vanjom otišla iz bivše Jugoslavije.

Ayda i Vanja letjele su iz Amsterdama u Twin Cities. U avionu su sjedile do dvije, pretpostavljaju, stanovnice Minnesote i s njima podijelile svoju priču. 17-godišnja Vanja rekla je kako su djevojke iz Jugoslavije, zbog rata, pobjegle u Mađarsku, pa su nakon nekog vremena iz Budimpešte krenule u SAD. Tada 12-godišnja Ayda nije znala engleski, ali je jednoj od žena pomogla oko pletenja, zbog čega ih je nagradila, piše Index magazin.

Dala im je omotnicu u kojoj se nalazila poruka: "Za djevojke iz Jugoslavije, žao mi je što je bombardiranje vaše zemlje uzrokovalo vašoj obitelji toliko problema. Nadam se da će vaš boravak u Americi biti siguran i sretan za vas. Dobro došle u Ameriku. Molim vas, neka vam ovo pomogne."

Kada su omotnicu otvorile, djevojke su se šokirale kada su otkrile da se unutra nalazilo više od 100 dolara i zlatne naušnice, piše CNN. Ayda tvrdi kako bi se mnogima ovo činilo kao mala gesta, ali da je njoj i njezinoj sestri tada to bila velika stvar. Taj im je novac, kaže ona, pomogao da kupuju hranu cijelo ljeto.

Ayda kaže kako je pokušala saznati tko je žena koja im je pomogla. Zvala je hotele, turističke tvrtke, razgovarala je s novinarima i objavila fotografiju omotnice na Redditu. No, zasad, kaže, ništa nije pronašla.

"Sestra i ja smo se tada pogledale i zagrlile. Ta omotnica bila je sve što smo imale. Bilo je jednostavno nevjerojatno da je netko bio spreman potrošiti toliki novac na nas." Kaže kako joj je ta gesta puno značila jer kasnije nije naišla na ovako nešto. Tvrdi kako joj je često bilo teško zbog raznih predrasuda te je često pokušavala sakriti da je izbjeglica. 

"Željela sam izbrisati svoj identitet kako bij se osjećala prihvaćeno, ali shvatila sam da se to nikada neće dogoditi. Ta omotnica bila mi je poput dijamanta u mraku. To je razlog zbog kojeg sam je zadržala i još uvijek tražim ženu koja mi ju je dala", kaže.

Ayda kaže kako joj je velika želja pronaći tu ženu, naročito jer je danas jako puno izbjeglica u svijetu, te pokazati kako im bilo kakva lijepa gesta može pomoći i olakšati. Iako, tvrdi, pomalo gubi nadu da će nepoznatu ženu ikada naći, ipak neće odustati. Nada se kako će se njezina priča proširiti i da će jednoga dana doći do nje. Osim ako žena ne želi da je se pronađe.

Zbog toga su djevojke ovih dana ponovno objavile video uz nadu da će im netko pomoći.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 18:11