StoryEditor

Kažnjena liječnica drogiranog vozača, pretresli joj i ordinaciju

Piše D  /  12.08.2019., 11:08h

U nalogu je zatražena provjera računala i medicinske dokumentacije pod sumnjom/optužbom da nije prijavila promjenu zdravstvenog stanja svojeg pacijenta, netom otpuštenog s bolničkog liječenja, stoji u priopćenju KoHOM-a, Koordinacije obiteljske medicine.

U rekordnom roku liječnica je prekršajno kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 5000 kn, dodaju.

Zakon ne definira koje bolesti i stanja treba prijaviti

"Zakon o sigurnosti prometa motornim vozilima (članak 233. stavak 3.) propisuje sljedeće: „Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište.“

Dosad smo u više navrata upozoravali kako isti zakon ne definira koje su to bolesti i stanja koja je potrebno prijaviti MUP-u radi upućivanja vozača na izvanredni zdravstveni pregled, a za koje se odgovornost prebacuje na liječnika obiteljske medicine koji nije vještak, niti je specijalist medicine rada. Teoretski, bilo koja promjena zdravstvenog stanja (alergija, bolovi u kralježnici i zglobovima, dijabetes, sva kardiovaskularna oboljenja, uzimanje različitih lijekova...) može biti shvaćena kao uzrok moguće prometne nesreće, a obiteljski liječnik slijedom toga može postati predmetom istrage", kažu iz KoHOM-a.

Novi Zakon je na snazi, ali odgovornost liječnika je ista

Takva odredba u Zakonu postoji od 11. svibnja 2015. i KoHOM je godinama kroz razne institucije pokušavao ukazati na nemoguć položaj u kojem su se našli obiteljski liječnici. Učinili smo to i netom nakon spomenute nesreće 11. srpnja ove godine, obraćajući se direktno državnom tajniku MUP-a. Podsjećamo i ovim povodom kako smo predlagali izmjene Zakona u skladu s istovjetnim europskim zakonima koji potiču osobnu odgovornost, a liječnicima definiraju točno određene dijagnoze koje moraju prijaviti policiji.

Unatoč svim našim naporima novi Zakon o sigurnosti cestovnog prometa motornim vozilima, stupio je na snagu 1. kolovoza 2019., a članak 233. koji definira odgovornost liječnika koji iz bilo kojeg razloga nakon pregleda pacijenta nije prijavio MUP-u, ostao je nepromijenjen", upozoravaju liječnici.

Treba periodično pregledavati sve vozače

"Nakon rekordno brzog pravosudnog postupka, jedini osuđeni u ovom slučaju je obiteljski liječnik! Na konkretnom primjeru pacijenta koji je skrivio strašnu prometnu nesreću u Svetoj Heleni, iako je boravio na bolničkom liječenju, sudac prema ovom Zakonu koji definira odgovornost svih liječnika u sustavu, nije jednako postupio prema bolničkom liječniku što još jednom dokazuje proizvoljno i nedefinirano tumačenje spornih zakonskih odredbi.

Nakon ovog događaja, a s obzirom da nemamo spoznaju tko je od naših pacijenata vozač, odlučili smo podsjetiti sve svoje kolege liječnike, bez obzira na specijalnost da još jednom prouče Zakon, svoju prekršajnu i kaznenu odgovornost, te striktno poštuju i sustavno primjenjuju njegove odredbe prijavljujući promjene zdravstvenog stanja svih svojih punoljetnih pacijenata, potencijalnih vozača. Naše pacijente molimo za razumijevanje jer nas država prisiljava da MUP kontinuirano obavještavamo o njihovom zdravstvenom stanju. KoHOM smatra da se ovim gubi povjerenje između liječnika i pacijenata, a upravo je povjerenje ključno za kvalitetno liječenje.

Stoga i ovom prilikom upozoravamo kako država mora na druge načine rješavati probleme nesavjesnih vozača – edukacijom građana o ponašanju u prometu, strožim sankcioniranjem prekršitelja prometnih pravila i slično.

Za neodgovorno ponašanje vozača u prometu ne mogu biti odgovorni samo obiteljski liječnici. KoHOM smatra kako bi bilo potrebno uvesti periodične preglede svih vozača, i to za mlađe od 65 godina svakih deset, a za starije od 65 svakih pet godina. Time bi postigli kontinuirani nadzor zdravstvenog stanja vozača i izbjegli prijavljivanje pacijenata od strane obiteljskih liječnik (osim u iznimnim slučajevima)", zaključuju liječnici obiteljske medicine.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:00