Article_Top_970x250

Kazna za kršenje Zakona o zabrani pušenja i do 20.000 eura

crna gora

Kazna za kršenje Zakona o zabrani pušenja i do 20.000 eura

kol 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda u Crnoj Gori u srijedu stupa na snagu, pa će tako biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru. Tko prekrši odredbe zakona riskira da plati kaznu i do 20 tisuća eura.

Ovaj zakon, kojim se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijama, osim u kazinima, zastupnici su u parlamentu usvojili jednoglasno s 42 glasa, 31. srpnja, prenosi RTCG, javlja fena.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda prestat će da važi Zakon o pristojbama i više neće biti moguće plaćati pristojbe da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. Zakonom su jasno propisani uvjeti izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora (prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duhanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 posto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore).

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

U Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura.

Dnevnik.ba

Tagovi: