Article_Top_970x250

Kavazović: Još uvijek su friške rane posljednje agresije Hrvatske i Srbije na Bosnu i Hercegovinu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH

Kavazović: Još uvijek su friške rane posljednje agresije Hrvatske i Srbije na Bosnu i Hercegovinu

kol 11, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića osvrnuo se na kako prenose bošnjački mediji "inicijativu za srpsko-hrvatsko pomirenje". Nakon kratkoga uvoda u povijest nastanka ljudskoga roda prema vjerskome stajalištu kao i povijesti BiH između ostalog u svome priopćenju kaže:

Još uvijek su friške rane posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu kada su susjedne zemlje pokrenule vojne i političke mašinerije kako bi podijelile našu domovinu. Rat je počeo kao sukob između Srbije i u početku Slovenije, a kasnije Hrvatske, i on se iz Hrvatske prenio na Bosnu i Hercegovinu koja je platila najveću cijenu, naročito njen najbrojniji narod, Bošnjaci. Obje države su tijekom četiri godine agresije, nerijetko zajedničkim naporima, pokušavale podijeliti Bosnu i Hercegovinu i pripojiti njene „etnički očišćene“ teritorije vlastitim nacionalnim državama. 

Taj pohod je završio zločinom genocida u Srebrenici i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, koji su izvršile vojska i policija Republike Srpske uz pomoć vojnih jedinica iz Srbije. Rezultati su bili katastrofalni sa preko stotinu tisuća mrtvih, stotinama tisuća raseljenih, desetinama tisuća ranjenih kao i tisućama silovanih.

Pohod na državu Bosnu i Hercegovinu je skupo koštao i one koji su ga pokrenuli. Ova regija je bila u mraku duže od destljeća, što zbog ratnih razaranja, što zbog posljedica razorenih ekonomija. 

Danas, dvadesetpet godina nakon što su strane potpisnice i sudionice: Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale Međunarodni mirovni sporazum iz Dejtona, uz garante Sjedinjene Američke Države, Europsku Uniju i Rusiju, čuju se glasovi pomirenja koji dolaze iz Beograda i Zagreba. Sa radošću pratimo takve početne inicijative, vjerujući u svjetliju budućnost na ovim prostorima. Nadamo se da su svi narodi, kao i politički i vjerski lideri na području Balkana, sazreli za okretanje nove stranice u povijesti naših naroda. Pozdravljamo i činjenicu da prvi glasovi u smjeru pomirenja dolaze iz Srbije i Hrvatske, kao dvije najveće zemlje bivše Jugoslavije i najodgovornije za sve što se dešavalo devedesetih, naročito u Bosni i Hercegovini. 

Imajući u vidu povijest, koja je, kako kažu, učiteljica života, onda bi trebali naučiti iz svijetlih svjetskih primjera, kako se postižu trajna primirja i uspostavljaju dugi periodi mira i prosperiteta. Dva osnovna temelja takvih učinkovitih pomirenja su ISTINA i PRAVDA! Bez to dvoje, svaka inicijativa znači pusto spletkarenje koje donosi nove probleme. Na prostoru bivše Jugoslavije desilo se dosta zla u posljednjem desetljeću20. stoljeća. To zlo se mora identificirati i nazvati pravim imenom. Povijest nas uči da, kad god su se dvije strane dogovarale na račun treće, sve je kretalo naopako za svaku stranu, i dvije koje se dogovaraju, i treću koja se nije uzimala u obzir. 

Kada je u pitanju sveukupan odnos Srbije i Hrvatske, on je temeljno važan za mir na ovim prostorima i prosperitet svih naroda i građana. Bilo koji pokušaj dogovora bez Bosne i Hercegovine ili bilo koji pokušaj mirenja na račun Bosne i Hercegovine, vodi u nove probleme. To nikad do sada nije prošlo drugačije, a uvjeren sam da neće proći ni u budućnosti. Smatram da bi u ove procese obvezno trebali biti uključeni predstavnici Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

Narod kojem pripadam je miroljubiv i to je pokazao bezbroj puta do sada. Uvijek smo spremni biti dio prosperitetnih inicijativa zasnovanih na istini i pravdi, i nikako drugačije. Svi koji se dogovaraju i mire trebaju znati da s velikom pažnjom pratimo takve inicijative.

Uvjeravamo svoje susjede, a poučeni dogovorima i događajima iz bliže i dalje prošlosti, da bilo kakav dogovor, koji je na štetu Bosne i Hercegovine ne može proći. Posebno ne na račun onih koji su spremni i umrijeti za svoju domovinu, kao i mnogo puta do sada.

Bosna i Hercegovina je digla cijeli svijet na noge tijekom posljednje agresije na njenu teritoriju i stanovništvo. Do tada mnogi nisu ni čuli za našu zemlju, ali su brzo saznali sve što je bilo potrebno.

Danas ne postoji niti jedan pedalj na planeti gdje ne žive naši ljudi. Imamo prijatelje u svim zemljama svijeta, a posebno uživamo duboko razumijevanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Europskoj Uniji, koji su svjesni da se remećenjem mira u našoj zemlji dovodi u opasnost mir na Balkanu pa i šire.

Zato još jednom pozivam sve one koji idu u smjeru pomirenja, što pozdravljamo, da računaju da bilo koji razgovori o zdravim odnosima na Balkanu, ne mogu proći bez Bosne i Hercegovine i onih bez kojih se u Bosni ništa riješiti ne može. Također, uvjeravamo sve lidere koji i dalje pokazuju aspiracije prema našoj domovini, na što smo posebno osjetljivi poučeni iskustvom, da smo vrlo odlučni živjeti i opstati na ovom prostoru, napisao je reis Kavazović. 

Dnevnik.ba