StoryEditor
SKANDALOZNE IZJAVE 

Kavazović: Jašta nego ćemo se prebrojavati, oni imaju svoju, a mi našu - bosansku, muslimansku priču

Piše Desk  /  01.08.2022., 22:03h

Husein ef. Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH, rekao je da su pred Bošnjacima brojni izazovi te da "oni imaju svoju priču", a "mi svoju, bosansku, muslimansku priču" i to na Danima bosanske duhovnosti u Karićima kod Vareša.

"Moramo znati kuda idemo, moramo znati za kim idemo, moramo poznavati onoga koji staje ispred nas, moramo znati kakav je čovjek, moramo znati u šta vjeruje, moramo znati je li hrabar, moramo znati hoće li nas ostaviti kada bude teško. Ovih dana čujem glasove koji kažu što nas to prebrojavaju. Želim vam ovdje sasvim iskreno kazati da se nismo prebrojavali onda kada je trebalo da se prebrojavamo, ne bismo ovdje danas bili. Ovo mjesto bi bilo u nečijim tuđim rukama. Jašta nego ćemo se prebrojavati", rekao je poglavar Islamske zajednice u BiH. 

Bošnjaci moraju znati da su, kako je kazao, oni  dolazili po našu djecu, mnoga od naše djece nisu više među nama. 

"Naših očeva, naših majki, naših sestara, naše braće, naše djece. Tamo gdje se nismo prebrojavali, njih više ne brojimo. Ne možemo ih brojati. Nema ih više. Zato, pamet u glavu. Oni imaju svoju priču, a mi našu priču. Našu bosansku priču, našu muslimansku priču. Želimo da naša djeca rastu slobodno, da naša djeca budu muslimani, da u ovoj zemlji žive dostojanstveno, da im niko ne prijeti. I trebamo znati da drugi o nama neće voditi računa", rekao je Husein ef. Kavazović. 

O "prebrojavanju Bošnjaka" ovih je dana prvi u javnom prostoru govorio i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, i to u kontekstu izmjena Izbornog zakona i potencijalnog nametanja rješenja od strane visokog predstavnika. 

R.I. / Dnevnik.ba 

19. svibanj 2024 14:03