StoryEditor

Kavazović: Iza nas su ostale duge godine borbe za pravdu, bilo je teško...

Piše D  /  19.07.2021., 02:07h

Draga braćo i sestre, prijatelji, poštovane komšije i sugrađani, sutra, u utorak 20. srpnja 2021. godine prvi je dan Kurban-bajrama, kaže na početku Kavazović te naglašava kako je to dan žrtve, vrijeme u kojem pokazujemo svoju spremnost da žrtvujemo nešto drago za drugoga, a u ime i za ljubav našeg Gospodara.

"Vrijeme kad se sjećamo Ibrahima, a.s., i njegove spremnosti da se odazove pozivu Božjem ali i spremnosti da žrtvuje ono najdraže. Vrijeme je ovo kad obnavljamo sjećanje na Allahovu milost - kad je On na Ibrahimovu spremnost uzvratio svojom milošću i sina mu zamijenio velikim kurbanom. Eto, to je smisao i naših kurbana: da činom njihovoga žrtvovanja izrazimo poštovanje prema Božjoj riječi, da ispunimo Njegovu zapovijest i da ljudima olakšamo i u njihova srca unesemo radosti", izjavio je.

Bajram i nije bajramom ako takva osjećanja ne prožmu naša srca, dodao je, ako radost ne zahvati i one u našoj blizini.

"Braćo i sestre, dragi prijatelji,iza nas su ostale duge godine borbe za pravdu , za dostojanstvo čovjeka, za mir i za sigurnost za sve. Borba je bila teška i mukotrpna, no, hvala Bogu, nikada nismo odustali od nje. Nadam se i vjerujem da ćemo sada prijeći u jednu drugu fazu - fazu stabilizacije, relaksacije i općeg boljitka. Molim vas da i vi sudjelujete u tome, jer je svačiji prilog u tu svrhu dragocjen. Stoga, budite pri ruci svom bratu, svom komšiji i svakom svom sugrađaninu koji ne pokazuje neprijateljstvo prema nama", naglasio je.

Naglasio je kako su bajramski dani i dani međusobnog posjećivanja.

"Posjetite naročito one bolesne, obradujte siromašne i usamljene. To je Allahu drago, duboko ukorijenjeno u našoj tradiciji, ali i nešto što se u ovom vremenu počelo zanemarivati. Pozivam vas da to oživimo, u tome je velik berićet. U ovim danima prisjetit ćemo se svojih umrlih, naročito onih koje smo nedavno izgubili. Običaj je da u ovim danima posjetimo mezarja i proučimo im Fatihu, Allahu uputimo dovu da ih uvede u Svoju milost i oprosti im grijehe. Tako ćemo i njih, na ovaj način, uključiti u našu bajramsku radost. Neka nam Bog Dragi primi svaku bajramsku žrtvu. A On prima ono što se uradi u Njegovo Ime", izjavio je reis.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban-bajrama, kazao je.

"Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Sandžaku, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama. Bajram šerif mubarek olsun", zaključio je u svojoj bajramskoj čestitci reis Kavazović.

Dnevnik.ba

18. listopad 2021 16:22