Article_Top_970x250

Kavazović: Bošnjaci samo u Islamskoj zajednici "jedan kroz jedan", u institucijama BiH "jedan kroz tri"

"više od vjerske zajednice"

Kavazović: Bošnjaci samo u Islamskoj zajednici "jedan kroz jedan", u institucijama BiH "jedan kroz tri"

lis 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Reisu-l-ulema Husein Kavazović je danas u Goraždu ocijenio kako je Islamska zajednica za Bošnjake muslimane više od vjerske zajednice, zato što su samo u njoj "jedan kroz jedan".

Dodao je kako u svim drugim pozicijama u Bosni i Hercegovini Bošnjaci su "jedan kroz tri", te da smatra da je Islamska zajednica "posljednja naša linija obrane o kojoj trebamo uvijek voditi računa".

"Smatram da je jako važno u svakoj generaciji voditi računa da IZ sačuvamo kao autonomnu zajednicu bosanskih muslimana i svih onih koji joj pripadaju, da ne dozvolimo da drugi sa strane utiču na nju i da svoje politike preko nje realiziraju", ukazao je Kavazović, prenosi portal Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Reisu-l-ulema je govoreći o položaju islamskih zajednica u svijetu ocijenio da IZ BiH spada u red najjačih zajednica u Europi.

"Uspjeli smo našu Zajednicu pozicionirati tako da je dobrodošla i na Istoku i na Zapadu, ali moram istaknuti da je nitko ne drži u džepu. Smatram da to tako treba raditi. Imamo urede u Straßburg i Washingtonu, te smo uspjeli osujetiti jako negativne deklaracije koje su trebale biti usvojene na Europskom parlamentu protiv BiH. Mi trebamo tamo biti prisutni i moramo pričati našu priču tamo gdje i drugi pričaju svoje priče", rekao je prvi čovjek Islamske zajednice u BiH.

Poručio je da se mora osuđivati svako zlo i kloniti se onoga od čega se nema nikakve koristi, citirajući ajet iz Kur’ana: "Ti sa svakim lijepo i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!" (Sura El-A`raf - Bedemi, 199.)

Na kraju je podsjetio da je funkcija reisu-l-uleme javno dobro Zajednice, a članovima biračkog tijela s područja Muftijstva goraždanskog je poručio da na izborima za reisu-l-ulemu učine onako kako po svojoj savjesti smatraju da je dobro učiniti, prenosi N1.

Dnevnik.ba