StoryEditor
PODRŠKA PROGONJENIM KRŠĆANIMA

Katedrala u Sarajevu i Hrvatski dom hercega Stjepana Kosačeu Mostaru osvijetljeni u crveno

Piše Desk  /  24.11.2021., 19:44h
Katedrala Srca Isusova u Sarajevu te Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače večeras su osvijetljeni crvenom bojom iz solidarnosti prema progonjenim kršćanima diljem svijeta, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Katedrala Srca Isusova i Vrhbosanska nadbiskupija tako su se priključili globalnoj inicijativi Katoličke humanitarne organizacije „Kirche in Not“, a akciju je podržao i Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru, prenosi HMS.

image

PODRŠKA PROGONJENIM KRŠĆANIMA DILJEM SVIJETA
 

RADIOSARAJEVO.BA -

Od 18 sati svetu misu u sarajevskoj prvostolnici predvodio je kardinal Vinko Puljić nakon čega slijedni klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

Razloge zbog kojih se mostarska “Kosača” odlučila priključiti ovoj inicijativi pojasnio je ravnatelj HD HS Kosača, Danijel Vidović.

“Odlučili smo podržati ovu globalnu inicijativu i tako dati potporu kršćanima koji trpe. Posebno mi je drago da se nesuđena mostarska katedrala, (današnja je zgrada Hrvatskog doma Kosača sagrađena od materijala namijenjenog gradnji katedrale na zemljištu koje su komunisti oteli Mostarsko-duvanjskoj biskupiji) pridružila ovoj akciji te na ovaj način dala potporu sarajevskoj katedrali i svim kršćanima svijeta koji su izloženi progonima.” izjavio je ovom prigodom Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

image

PODRŠKA PROGONJENIM KRŠĆANIMA DILJEM SVIJETA
 

HMS -

Inače, već godinama posljednju srijedu u studenome diljem svijeta različitim aktivnostima pokušava skrenuti pozornost na kršćane koji trpe zbog svoje vjere. Jedan od načina je iluminacija znamenitih građevina u crveno čemu se ovaj put, uz Katedralu Srca Isusova u Sarajevu  priključio Mostar i Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Prema podacima organizacije Open doors iz siječnja 2021. u 2020., koje je danas prenio internetski portal Katoličkog tjednika, u svijetu se dogodio porast broja progonjenih kršćana. Više od 340 milijuna Kristovih sljedbenika doživjelo je visoku stopu progonstva ili diskriminacije.

To znači da se jedan od osam kršćana susreo s nekim vidom progona. Najteža situacija je u „12 crvenih“ zemalja u kojima je razina progona najjača: Sjevernoj Koreji, Afganistanu, Somaliji, Libiji, Pakistanu, Eritreji, Jemenu, Iranu, Nigeriji, Indiji, Iraku i Siriji.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 04:03