StoryEditor
"Ni drugdje ne pišu počinitelji"

Karić odgovorila na kritike američkog veleposlanika: Ponosna sam na spomenik na Kazanima

Piše Desk  /  08.04.2022., 13:13h
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) je ponovo govorila o tome zašto na spomen-obilježju na Kazanima nije istaknuto tko je počinio zločin nad građanima srpske nacionalnosti.

Njeno obrazloženje je uslijedilo nakon što je američki ambasador Michael Murphy jučer, 7. travnja, rekao da na spomen-obilježju mora biti navedeno tko je počinio zločin.

Karić je izjavila da joj je prihvatljivo da postoje različita mišljenja po ovom pitanju. Kako je rekla, ponosna je što je spomenik napravljen. To je ocijenila "povijesnim iskorakom na koji se čekalo 25 godina".

Prema njenim riječima, u Sarajevu ne postoji spomenik na kojem je navedeno tko je počinio zločin u ratu.

"Na Kazanima su navedena imena svih žrtava, a koja smo dobili od Instituta za nestale osobe. To je službeni podatak. Druga crtica koju želim naglasiti jest da ni na jednom spomeniku u Sarajevu ne piše tko je počinitelj. Bila bih sretna i ponosna kada bismo napravili pozitivan pritisak da isto ono što je napravljeno u Sarajevu bude napravljeno u Prijedoru za ubijenu djecu i na mnogim drugim mjestima", naglasila je gradonačelnica Karić.

Obratila se danas javnosti povodom prve godine gradonačelničkog mandata. Zadovoljna je urađenim te je istaknula da je spremna nastaviti "vrijedno raditi".

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace, piše Klix.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:55