StoryEditor

Kardinal Puljić predvodio na Uskrs Euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali

Piše D  /  21.04.2019., 05:04h

Misno slavlje izravno je prenosila Radiotelevizija BiH, a vijest o tome prenijeli i brojni drugi mediji.

U znak kajanja za grijehe i blagoslova, kardinal Puljić je na početku Misnog slavlja poškropio cijelu vjerničku zajednicu vodom koja je blagoslovljena na Misi bdijenja u svetoj uskrsnoj noći.

Nakon svečano otpjevane Slave te molitve i misnih čitanja, kardinal Puljić uputio je prigodnu propovijed te protumačio evanđeoski misni odlomak koji izvješćuje o ženama koje su prve pošle na Isusov grob. „Iako je vladao strah, ljubav je bila jača“, kazao je kardinal Puljić te dodao da je kamen s Isusova groba bio odvaljen, a grob prazan. Kazao je da su potrčali javiti apostolima, a ponajprije prvaku apostolskom Petru nakon čega Petar i Ivan trče na grob. Rekao je i da su apostoli, koji su bili s Isusom tri godine, vrlo stresno doživjeli njegovu smrt i da se u njih, nakon događanja Velikog petka, uvukao strah. Pojasnio je da apostol Ivan, nakon što je prvi stigao na grob, pustio Petra da prvi uđe te da je, kad je vidio, povjerovao. Istaknuo je potrebu da vjernik upozna Isusa Krista po naviještenoj Božjoj riječi.

„Tada vjera raste. Slavlje Uskrsa nama pomaže da tog Isus Uskrslog upoznamo da i mi rastemo u vjeri“, kazao je kardinal Puljić te progovorio o životu. Rekao je da život čovjekov kratko traje te da je često podložan bolesti i patnji kao i da nitko nema odgovor na tajnu smrti. „Na tajnu smrti odgovara Onaj koji je pobijedio smrt, koji je uskrsnuo i to danas slavimo: Isusovu pobjedu smrću, nad zlom. Krist vraća čovjeku nadu da otkrije smisao života i patnje. Međutim, koliko god imamo divne sposobnosti ljudskog razuma, razvoja tehnike, ne znamo vrednovati život, život koji je dar. Nitko od nas nije zaslužio imati ovaj dar. Bog nam ga je dao. Koji put ne znamo ni zahvaliti za taj dar života, ali ga ne znamo ni čuvati, ne samo svoj nego niti tuđi. Što god čovjek proizvede kao uspjeh svoje tehnike i razuma, često to bude usmjereno protiv čovjeka. Bolno je slušati ovih dana strašne atentate i terorističke čine kada ginu nevini ljudi“, kazao je kardinal Puljić.

„Pogledajte svjetsku politiku! Sva se pretvorila u ravnotežu straha: čija će biti gornja, čija će biti jača. Pogledajte koliko se iz proračuna izdvaja za proizvodnju oružja, a to oružje ubija. Svjesni smo što rat donosi: donosi tolike mrtve, ranjene, uništena dobra, gradove, tvornice i sva druga bogatstva. To je čovjekova proizvodnja. I danas čovjek se ježi gledajući slike uništavanja. Iako je Krist pobijedio smrt, čovjek nije shvatio vrjednotu života nego širi smrt oko sebe“, rekao je kardinal Puljić ističući da se čovjek nerijetko naježi gledajući smrtne strahote te podsjetio na veliki broj mrtvih u nekoliko terorističkih čina koji se upravo na ovaj Uskrs dogodio u Šri Lanci u crkvi i u hotelima.

„Kamo ide današnje čovječanstvo“, zapitao je kardinal Puljić podsjećajući na riječi svetog pape Ivana Pavla II. koji je govorio puno o kulturi života. „Mi danas vidimo da se razvija kultura smrti. Koliko mržnje se samo proizvede kroz te medije, politiku; koliko se mržnje proizvede kroz interese? Nije važno što se uništava priroda, nije važno što se uništavaju Božji darovi; interes je važan. To je ta kultura smrti koja počinje vladati u javnosti. Slaveći Uskrs želimo vratiti u svijest ljudi dostojanstvo života, čovjeka i ljepotu suradnje s Božjim zakonom“, kazao je kardinal Puljić ističući da parlament nije svemoguć nego da treba služiti čovjeka i kulturi života.

„Međutim oni uzimaju pravo donositi zakone koji su protiv Božjeg zakona“, kazao je kardinal Puljić napominjući da se ljudima, u ime slobode, brani govoriti protiv takvih zakona. „Sloboda bez odgovornosti je ubitačna; to je kultura smrti. I zato je važno u slavlju Uskrsa prepoznati veličinu čovjekova dostojanstva, ljepotu života i tražiti načine izgradnje kulture života. Zato danas želimo moliti Uskrsloga: Ti, koji si pobijedio zlo, daj prosvijetli moćnike ovog svijeta da uklone izvorište ratova, izvorište širenja kulture smrti. Isuse Uskrsli, pobijedi zlo i u ljudskom srcu“, kazao je kardinal Puljić dodajući da se tijekom rata često u ljude uvuče mržnja. Pozvao je sve da ne zaborave na djelovanje đavla koji je otac laži i mržnje i koji djeluje u svijetu. Potaknuo je da stvaraju unutarnju slobodu kroz suradnju s Bogom i čovjekom „služeći se Božjim darovima na ovoj grudi na kojoj smo nikli i obikli na tim divnim planinama, u tim divnim ravnicama, rijekama i šumama, a to je sve Božji dar koji čovjek nerijetko uništava“.

„Čovječe, uništavaš sebe i pokoljenja nakon sebe. Problem je i moćnika i malog čovjeka u tome što ne misli da mora biti graditelj dobra, suradnik u kulturi života. Neka nam Uskrsli, koji je pobijedio smrt, vrati svijest dostojanstva života počevši od začeća do prirodne smrti. Nema toga parlamenta koji ima pravo na Božje zakone“, kazao je kardinal Puljić izražavajući žaljenje što se demokracije u tim stvarima urušila jer služi vlastitom interesu, a ne čovjeku. Na kraju je uputio molitvu Isusu Kristu Uskrslom da po slavlju Uskrsa osnaži sve da hrabro „kroče ovom zemljom u ovim vremenima i budu neustrašivi graditelju kulture života u vlastitom identitetu“. Poželio je svim sretan Uskrs i da ih Uskrsli Krist oslobodi od svakoga zla, mržnje i kulture smrti te budu nositelji Kristova svjetla i ljepote življenja djeteta Božjega“, prenosi KTABKBIH.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 07:08