Article_Top_970x250

Karamatić za Dnevnik.ba: Biden neće dohajati na konju i proglasiti kalifat 

REAKCIJA NA PRIJETNJE RATOM IZ SDA

Karamatić za Dnevnik.ba: Biden neće dohajati na konju i proglasiti kalifat 

tra 13, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Bošnjacima u BiH mora postati jasno kako neće dojahati Biden na bijelom konju proglasiti kalifat niti će NATO bombardirati Srbe i Hrvate kako bi njima ugodio. Najnovija galama koja je pokrenuta iz Sarajeva zbog upita predsjednika Slovenije može li se BiH mirno razići pokazuje svu autističnost bošnjačke politike, izjavio je Mario Karamatić za Dnevnik.ba. 

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH, komentirao je za Dnevnik.ba prijetnje ratom Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića. 

Iz SDA su, podsjetimo, ratom zaprijetili Hrvatima i Srbima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, ali i svima onima u Europskoj uniji koji budu razmatrali opciju mirnog razlaza BiH. SDA je, zaprijetila lančanom reakcijom, te ustvrdila da svima koji pričaju o mirnom razlazu BiH koji je bez rata nemoguć, treba zabraniti ulazak u BiH.  Slovenski predsjednik Borut Pahor dobronamjerno je postavio pitanje članovima Predsjedništva BiH je li moguć mirni razlaz u BiH. 

Karamatić ističe kako mu nije jasno kako bi to Bošnjaci ratovali s Europom braneći granice BiH, ako znamo, dodaje, da 90 posto vanjske granice BiH nadziru Hrvati i Srbi, ali i da je dvije trećine Oružanih snaga BiH nebošnjačko. 

"Bošnjacima u BiH mora postati jasno kako neće dojahati Biden na bijelom konju proglasiti kalifat niti će NATO bombardirati Srbe i Hrvate kako bi njima ugodio. Najnovija galama koja je pokrenuta iz Sarajeva zbog upita predsjednika Slovenije može li se BiH mirno razići pokazuje svu autističnost bošnjačke politike", izjavio je Karamatić za Dnevnik.ba. 

Jedina ispravna reakcija bi bila, dodaje Karamatić, da SDA razgovara s političkim predstavnicima Srba i Hrvata i pokušamo napraviti funkcionalnu i održivu zemlju. 

"Umjesto toga  prijete ratom prvo nama koji s njima živimo u BiH, a nakon nas Republici Hrvatskoj, punopravnoj članici NATO-a i EU, te Sloveniji, zemlji koja uz sve to još preuzima predsjedanje EU od 1. srpnja ove godine", kazao je. 

Ovom retorikom, dodaje,  još jednom dokazuju kako BiH niti je funkcionalna, niti održiva i upravo zbog takve politike će glasovi o potrebi razdruživanja BiH biti sve glasniji. 

"Ako se nastavi ovakva autistična muslimanska politika, razlaz će na kraju  postati i jedina moguća opcija", izjavio je. 

Odgovornost za očuvanje svake multietničke države, dodaje,  je uvijek i isključivo na najbrojnijem narodu. 

"U slučaju BiH ta odgovornost je na bosanskohercegovačkim muslimanima, a politika SDA radi sve kako bi dokazala da je BiH nefunkcionalna i neodrživa. Uostalom, kako to vide i u svijetu", rekao je. 

U tom kontekstu, dodaje Karamatić, treba sagledati i diplomatsku šamarčinu koju su veleposlanici najutjecajnijih zemalja uputili Željku Komšić na njegovom non - paper. 

"U dobro poznatom stilu sarajevske političke čaršije optužio sve i svakoga te pozvao međunarodnu zajednicu da napravi BiH kakvu on želi", rekao je Karamatić. 

R.I. / Dnevnik.ba