StoryEditor
NAKON PROPALIH PREGOVORA

Karamatić za Dnevnik.ba: Došlo je vrijeme da vratimo HR Herceg Bosnu

Piše G.L.  /  20.03.2022., 14:05h
Pregovori su očekivano propali zato što bošnjačke političke elite od samoga početka se ne žele ni dogovarati ni pregovarati, rekao je za Dnevnik.ba Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Karamatić tvrdi kako su bošnjački političari "za stol sjedali isključivo zbog pritisaka iz vana kako bi se pokazali konstruktivnima". 

"Ovakav završetak pregovora najavljujem već godinama. Daljnje korake treba i mora odrediti HNS, a iskreno se nadam da je ovakav kraj pregovaračkog procesa dovoljan da ugasi i poslovični optimizam gospodina Čovića i želju za očuvanjem ovakve BiH ostatka HDZ a", izjavio je Karamatić. 

Uvjeren je, dodaje, kako je došlo vrijeme da BiH Hrvati pokrenu proces revitalizacije HR HB. 

"Ili da se samoorganiziraju  politički i teritorijalno u BiH na neki sličan način što je moguće uraditi i po trenutnim Zakonima", rekao je Karamatić. 

Podsjetimo, danas su propali četverodnevni pregovori hrvatskih i bošnjačkih stranaka o reformi Izbornog zakona i to zbog Bakira Izetbegovića i zahtjeva Stranke demokratske akcije na čijem je čelu za ukidanjem i razvlaštenjem ovlasti federalnog Doma naroda. 

G.L. / Dnevnik.ba

15. travanj 2024 04:56