StoryEditor
PREDSJEDNIK HSS BIH

Karamatić: U Sarajevu su šokirani kada kažem da se zalažem za uspostavu ‘Herceg-Bosne’

Piše desk  /  11.04.2022., 08:16h
“Ja se nikome ne pravdam i u Sarajevu su šokirani kada kažem da se zalažem za uspostavu ‘Herceg-Bosne’ i da se ponosim svojim učešćem u Domovinskom ratu. I kažem da meni ta država Bosna i Hercegovina, kako je oni nazivaju, ne znači puno”, naveo je Karamatić.

Karamatić je u intervjuu za ATV istakao kako nije zadovoljan načinom na koji se vodi hrvatska politika ocijenivši kako je to “politika kompromisa, pravdanja i popuštanja”. Za razliku od većine hrvatskih političara on tako ne radi pa se zbog toga, po njemu, našao na “udaru sarajevskih medija”.

“Ja se nikome ne pravdam i u Sarajevu su šokirani kada kažem da se zalažem za uspostavu ‘Herceg-Bosne’ i da se ponosim svojim učešćem u Domovinskom ratu. I kažem da meni ta država Bosna i Hercegovina, kako je oni nazivaju, ne znači puno”, naveo je Karamatić te dodao kako ima poznata izjava od Josipa Pejakovića u kojoj kaže da je teritorija ono gdje žive ljudi, stoka i ostali. “Hajmo se dogovoriti jesmo li ljudi, stoka ili ostali”, poručio je član HNS-a, prenosi N1.

Karamatić je ocijenio kako su poslije rata, 1996 i 1997. godine, bili “normalniji” odnosi između Bošnjaka, Srba i Hrvata nego što su danas. Te je kazao kako su bošnjačka politika, ali i politika međunarodne zajednice, uspjele što nitko nije u povijesti – pomiriti Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini..

“Nas je prisilio da budemo zajedno. To ne razumiju mnogi u Beogradu i Zagrebu. Paničan je strah u Zagrebu što ako se odcijepi Republika Srpska, kao doći će Srbija 50 km od Zagreba. Pa tko sad živi u Gradišci? Nisu Klingonci. To su povijesne boljke i teško je to ljudima objasniti. Nas u BiH je natjerao turski zulum”, kazao je ovaj političar.

Na pitanje voditelja ATV-a da objasni kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović od ljevičara postao izrazito desničarski političar, Karamatić je odgovorio da je Milanović shvatio da su ga u Sarajevu pokušali napraviti budalom.

“On je to uvidio. On je razumio što se ovdje događa, da ovdje nema mogućnosti uspostave građanske države jer je to ‘unitarističko-islamistička’ priča i on ne želi uspostavu jednog halifata u srcu Europe”, zaključio je Karamatić.

Komentirajući najavljene izbore u BiH, kazao je kako je protiv bojkota, ali je imao poruku za Bošnjake ako ponovo izaberu, kako je rekao, hrvatskog člana Predsjedništva.

“Imamo mehanizme. Zadržat ćemo Novalića (na mjestu federalnog premijera) još četiri godine”, kazao je kroz smijeh član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić.

Dnevnik.ba

14. lipanj 2024 07:34