StoryEditor

KARAMATIĆ: SDA radi na odcjepljenju RS i uspostavi HRHB, reisova građanska je islamska BiH

Piše D  /  24.01.2019., 01:01h

Karamatić je mišljega da SDA radi sve da Hrvatima i Srbima ogadi Bosnu i Hercegovinu, piše HMS.

Podsjećamo, jučer je SDA najavila da će preko svojih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti inicijativu ustavnosti imena entiteta Republika Srpska. Takvu inicijativu obrazlažu činjenicom time da ime Republika Srpska, u kojoj su po Ustavu konstitutivna sva tri naroda, diskriminira  Bošnjake i Hrvate.

S druge strane, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je da SDA dolijeva ulje na vatru u BiH je Republika Srpska spremna donijeti odluku o osamostaljenju i uspostaviti kontrolu nad svojim granicama ukoliko se formalizira navedena inicijativa SDA.

Dokaz da je SDA bila uključena u Komšićev izbor

Predsjednik HSS-a za Hrvatski je Medijski Servis komentirao i izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da su Željka Komšića izabrali gađani i da je time narod kaznio politiku HDZ-a.

“Džaferovićeva izjava da je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana predsjedništva BiH odgovor naroda na politiku HDZ-a BiH je još jedan dokaz da je SDA bila aktivno uključena u izbor Željka Komšića i da je izabran uz njihovu pomoć. To najbolje pokazuje broj glasova koji je dobio DF, a taj broj apsolutno je nesrazmjeran s brojem glasova koje je dobio Željko Komšić, rekao je Karamatić za HMS.

Građanska BiH jednako Islamska BiH

Upitan da komentira izjavu reisa-l-uleme Huseina ef. Kavazovića da je Bosni i Hercegovini potrebna građanska država Karamatić kaže da bi u tom slučaju postojao znak jednakosti između građanske i islamske Bosne i Hercegovine. “Treba razumijeti njegovu izjavu, s tim kada reis kaže građanska država misli na islamsku državu”, rekao je Karamatić.

Podsjećamo, reis Kavazović je u intervjuu jednoj sarajevskoj agenciji ustvrdio da je Bosni i Hercegovini potrebna građanska država da bi, kako kaže, Bosna i Hercegovina postala moderna i liberalna država. Također, Kavazović je napomenuo da će Bosna i Hercegovina opstati unatoč svim nedaćama jer je više od pola njenih građana smatra jedinom domovinom.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:45