StoryEditor
lider hss-a bih

Karamatić: Ovaj protektorat ne funkcionira, BiH bi trebala biti unija tri republike, tri entiteta...

Piše desk  /  25.03.2022., 16:41h
Mario Karamatić, predsjednik HSS-a uoči sjednice HNS-a BiH kazao je da očekuje da se aktivira posljednji zaključak sa izvanrednog sabora HNS-a i da se konačno krene u "institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju BiH".

“Ovaj protektorat na ovaj način ne može funkcionirati, vrijeme je da se napravi cjelovita rekonstrukcija. To bi značilo da bi BiH trebala biti unija tri republike, tri entiteta ili velekantona i da konačno od ovog napravimo jednu funkcionalnu državu,“ izjavio je Karamatić, prenosi N1.

Govoreći o mogućim posljedicama ako dođe do realizacije tog zaključka, Karamatić tvrdi da se etničke podjele danas dublje nego 1996. godine , nakon završetka rata, te da bi to u ovom trenutku bila najbolja opcija.

„To je činjenica da je danas stanje gore nego što je bilo 1996. do toga su dovele politike međunarodne zajednice i politike ljudi koji su više hodali po veleposlantvima, nego što su gledali kako zemlju napraviti funkcionalnom“, poručio je.

Osvrnuo se i na propale pregovore o izmjenama Izbornog zakona, kazavši kako su Hrvati išli do maksimuma, da su popuštali, no da postoje crvene linije koje se ne mogu prijeći, kao i položaji koji se ne mogu napustiti. Ako se “bošnjačka strana” predomisli, voljni su kako je kazao, potpisati Izborni zakon te s njim ići u parlamentarnu proceduru.

Dnevnik.ba

26. siječanj 2023 14:38