StoryEditor

Karamatić o dolasku Milanovića u BiH: Jasna poruka nakaradnoj i nazadnoj politici Sarajeva

Piše D  /  06.07.2021., 07:07h

U posjet Milanović stiže od 11. do 13. srpnja, na, kako je za Bild.ba službeno potvrdio njegov glasnogovornik Nikola Jelić, poziv Sveučilišta u Mostaru gdje će održati predavanje studentima.

Milanović će osim Mostara posjetiti Livno, Tomislavgrad i Vitez.

“Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravit će u radnom posjetu Bosni i Hercegovini od 11. do. 13. srpnja 2021. na poziv Sveučilišta u Mostaru. Predsjednik Republike održat će predavanje na Sveučilištu u Mostaru, a sastat će se i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Tijekom boravka u Bosni i Hercegovini, uz Mostar, posjetit će još Vitez, Tomislavgrad i Livno te se sastati i razgovarati sa čelnicima lokalnih vlasti. Detaljan program boravka Predsjednika Republike u Bosni i Hercegovini dostavit ćemo vam naknadno”, rekao je Jelić za Bild.ba

Ono što je posebno znakovito s političke strane u ovom posjetu jest činjenica da će hrvatski predsjednik doslovce preskočiti Sarajevo i obići samo dijelove gdje su Hrvati dominantna većina.

Ako se prisjetimo odlikovanja postrojbi HVO-a koje su sudjelovale u Domovinskom ratu, njegovog stava o Željku Komšiću ili jasnim odbijanjem mogućnosti promidžbe građanske države u BiH, onda ovaj posjet možemo nazvati – kontinuitetom politike prema bh. Hrvatima koji se gotovo 30 godina nakon rata bolje za – još uvijek – temeljna ljudska prava.

U izjavi za Bild.ba je Jelić potvrdio da Milanović planira održati sastanak i s predstavnicima stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, a izvor iz HDZ-a BiH je, pod uvjetom anonimnosti, kazao za Dnevno.ba kako Andrej Plenković nije pretjerano sretan zbog ovog posjeta te je isti zamjerio lideru bosanskohercegovačkog HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

“Andrej njega (Milanovića) ne podnosi… Nije mu drago što će se sresti s Čovićem u Mostaru. Nekoliko dana nakon Milanovića dolazi i Plenković, ali u Sarajevo”, kazao nam je taj HDZ-ov dužnosnik.

Komentar o Milanovićevom dolasku smo tražili i od Marija Karamatića, lidera HSS-a u BiH.

On pozdravlja Milanovićevu odluku i preskakanje Sarajeva.

“Dobro je da Milanović dolazi u BiH i da je tom prigodom odabrao preskočiti političko Sarajevo koje sebi utvara da je neki važan faktor. Jasna je to poruka predsjednika Hrvatske o tomu što misli o njihovim nakaradnim i nazadnim politikama čiji je krajnji cilj, kojeg gotovo i ne kriju, šerijatska država gdje bi Hrvati, Srbi i svi oni drugi bili građani drugog reda podređeni njihovom begovatu”, rekao je čelnik HSS-a u BiH za Dnevno.ba.

Podsjetimo, otkako je izabran za predsjednika Hrvatske, ovo je Milanovićev prvi posjet Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:31