StoryEditor
predsjednik HSS-a

Karamatić: Njemačka radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine

Piše desk  /  11.07.2022., 10:31h

„Po meni, Bosna i Hercegovina nikada nije uspjela postati država. Imali smo rat i nakon rata smo postali kolonijalna uprava i od tada imamo kolonijalnog upravitelja“, rekao je Karamatić.

Mario Karamatić, predsjednik HSS-a, gostovao je u emisiji Fokus RTV-a Herceg-Bosne gdje je voditelju Jurici Gudelju izrazio svoje stavove o trenutnim događanjima koji vladaju političkom scenom Bosne i Hercegovine.

„Treba biti naivan i misliti da se o sudbini ove države odlučuje ovdje u Bosni i Hercegovini. Nikad se o tome nije odlučivalo ovdje. Danas je Bosna i Hercegovina na nekim drugim trpezama kao što su Washington, London i sličnih njima. Tu se odlučuje o njezinoj sudbini.“ – objasnio je odmah na početku.

Dodaje kako problem svih problema vidi u tome što hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini nitko dugo godina nije problematizirao.

„Do pojave u Europskom parlamentu, u prvom redu Tonina Picule, Andreja Plenkovića, Davora Ive Stiera i Marijane Petir, nitko nije znao da postoje Hrvati u Bosni i Hercegovini, oni su napravili jedan važan iskorak. Danas, prvi put nakon osnutka Hrvatske kao samostalne države, imamo i predsjednika i premijera koji barem načelno teže ka tome da se zaštite Hrvati u Bosni i Hercegovini.“ – dodao je.

Kroz emisiju Fokus, dotakao se i rezolucije Bundestaga te podijelio svoje mišljenje o ulozi Njemačke u čitavoj priči.

„Njemačka se nije uključila u destabilizaciju Bosne i Hercegovine.“ – rekao i nastavio: „To je potpuno pogrešna teza. Njemačka već dugi niz godina radi na destabilizaciji Bosne i Hercegovine iz nekih svojih interesa.“

Na pitanje Jurice Gudelja tvrdi li da Bosna i Hercegovina nema tisućgodišnju državnost, odgovara ovako:

„Po meni, Bosna i Hercegovina nikada nije uspjela postati država. Imali smo rat i nakon rata smo postali kolonijalna uprava i od tada imamo kolonijalnog upravitelja.“

Tijekom emisije, izrazio je svoje stavove i o Mostarskom sporazumu te razlozima ne traženja modela za njegovo provođenje.

„Međunarodna zajednica ne zna što bi s Bosnom i Hercegovinom. Njima je bitno da se ovdje pretjerano ‘ne talasa’ i oni idu linijom manjeg otpora. Ono što se konkretno može zaključiti iz Mostarskog sporazuma, to je da Bakir voli lagati, a međunarodna zajednica će uraditi ono što je njoj najjednostavnije.“

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:38